Hopp til innhold
Anette Berg Kløvstad fra Brøttum.
- Jeg håper det blir bra med publikum som heier oss fram. At landbruks- og matminister Sandra Borch kommer, bør bidra til at mange tar turen, sier Anette Berg Kløvstad fra Brøttum i Ringsaker. Foto: Norges Bygdeungdomslag.

15 nasjoner stiller til EM i skogbruk på Kongsberg denne uka. Arrangør er Kongsberg videregående skole, som på undervisningssted Saggrenda tilbyr naturbruk/skogfag. Sist konkurransen ble arrangert i Norge var i 2008, da Solør videregående skole avdeling Sønsterud sto for arrangementet

Glommen Mjøsen Skogs geografi er sterkt representert på kvinnelaget. I tillegg til Anette Berg Kløvstad fra Brøttum deltar Mathilde Grønli fra Rakkestad og Helene Bossum fra Fredrikstad i Østfold, samt Ada G Hagen fra Rollag i Numedal (Viken).

På herrelaget stiller Sebjørn Kjøntvedt fra Nore, Benjamin Nordengen fra Lyngdal, Sebastian Røkeberg fra Hokksund og Torjus Flatin fra Krødsherad/Darbu.

Landbruks- og matminister Sandra Borch kommer for å åpne arrangementet fredag.

Enda et høydepunkt med deltakelse fra Innlandet kommer lørdag, når Ole Harald L. Kveseth fra Grue stiller i duell mot regjerende verdensmester i motorsag, Mathias Morgenstern fra Østerrike. Kveseth har en mangeårig historie i verdenseliten i motorsagsport og timbersport, og ble to under VM i motorsag tidligere i år.

Anette Berg Kløvstad fra Brøttum.
Sammen med Anette Berg Kløvstad fra Brøttum deltar Mathilde Grønli fra Rakkestad. Helene Bossum fra Fredrikstad og Ada G Hagen fra Rollag i Numedal på det norske kvinnelaget. Foto: Norges Bygdeungdomslag.

Allsidige skogbruksferdigheter

Deltakerne blir testet i teoretiske og praktiske skogferdigheter. Det er med andre ord ikke en vanlig motorsagtevling.

– Først går vi ut som lag i ei skogløype, og blir testet både teoretisk og praktisk. Her skal vi for eksempel regne ut hvor mye kubikkmasse det er per hektar, gjenkjenne treslag, vise artskunnskap og slike ting. Alt dette gjøres uten hjelpemidler, så her gjelder det å kunne måle på fingerstørrelse, for eksempel, forteller Anette Berg Kløvstasd.

Fredag durer det i gang med motorsaga, med konkurranser i sverdsnuing/kjedebytte, kombikapp, presisjonskapping og felling. Lørdag er det finale med kvisting.

– Jeg synes dette er veldig artig å drive med. Interessen ble vekket gjennom årene jeg gikk naturbruk på Jønsberg videregående skole i Stange. Da trente vi motorsag en gang i uka, og første tevlinga mi var på NM i skogbruk på Kongsberg i 2019, forteller Anette.

Gjennom korona-årene var det færre konkurranser, men nå er hun klar igjen.

– Jeg ble spurt om å stille på kvinnelaget, og er så klart interessert i det. Det er andre gang Norge stiller med et rent kvinnelag, forteller Anette, og ser fram til å måle ferdigheter mot blant annet laget fra Østerrike.

Anette Berg Kløvstad fra Brøttum.
Anette og de andre deltakerne konkurrerer i allsidige skogbruksferdigheter, sverdsnuing/kjedebytte, kombikapp, presisjonskapping, felling og kvisting. Foto: Norges Bygdeungdomslag.

Fremme kunnskap om skogbruk i samfunnet

Selv var hun ferdig med videregående på Jønsberg i fjor, og starter studier i husdyrvitenskap på NMBU til høsten. Skogbruk har hun i blodet, fra hun som unge var med faren og hogde ved, via skogplanting som sommerjobb i ungdomsåra, og nå med skogbrukskunnskap i sekken fra utdanningen i naturbruk.

– Jeg er en kommende skogbruker, siden jeg skal overta familiens gård med jord og skog på Kløvstadhøgda på Brøttum etter hvert, sier hun.

Hun tenker at slike konkurranser kan være med på å øke interessen for skogbruk.

– Konkurransene gir økt kunnskap, og så tror jeg at flere kan få opp øynene for hvor viktig skognæringen er. Å bruke skogen og trevirket er viktig i ei grønn framtid. Her er det mange arbeidsplasser som vi er avhengige av i framtida, sier hun.

Klimanytten i skog og tre

Hun er opptatt av skogen som arbeidsplass, men også råvaren som skogbruket gir.

– Veldig mange på min alder er opptatt av bærekraft. Men jeg tror det er varierende hvor mye folk kan om tre som CO2-lager, og hvor viktig råvaren er til erstatning for oljebaserte produkter, sier hun.

EM i skogbruk kan bidra til at flere får økt kunnskap og får opp øynene for hvor viktig skognæringen er, sier Anette Berg Kløvstad. Foto: privat.