Hopp til innhold

«Kan man drive et skogbruk med fleraldret skog som kan gi god økonomi og binde like mye karbon som det vi gjør i dag?» Det var hovedtema da Norskog arrangerte debatt om lukket hogst på Litteraturhuset i Oslo denne uka. Deltakerne var Gjermund Andersen, leder av Skogutvalget i Norges Naturvernforbund, Harald Kvaalen, pensjonert seniorforskar, Sverre Holm, Skogskjøtselsjef i Glommen Mjøsen Skog og Erling Bergsaker, skogsjef i NORSKOG

Holm fra Glommen Mjøsen Skog delte sine erfaringer omkring lukkede hogstformer, basert på Kontus-prosjektet som i regi av Mjøsen Skog og Glommen Skog ble gjennomført tidlig 2000-tall.

Holm pekte på at kontiunitetsskogen ikke utnytter jordas produksjonsevne godt nok og at dagens kulturskog produserer mye mer. Videre at stadige uttak kan påvirke kvaliteten på skogen som står igjen negativt, faren for skade og råte øker og at grana her en tendens til å ta over også der vi burde hatt blandingsskog.

Men han la til at skogbrukets operative ledd også må tilby selektiv hogst til skogeiere som uansett ønsker dette, og i de tilfellene der den faktisk er optimal. I følge Kontus-prosjektet er omkring seks prosent av det produktive skogarealet i Innlandet godt egnet for lukket hogst.

Les  hva de andre deltakerne mente i nyhetssaken fra debatten her.