Hopp til innhold

Med enigheten mellom regjeringen og SV blir bevilgningen videreført på om lag samme nivå som de foregående årene: 424 millioner kroner i 2023, mot 435 millioner kroner i inneværende år.

Opprinnelig foreslo regjeringen mer enn å halvere bevilgningen til frivillig vern, ned til 200 millioner kroner. Glommen Mjøsen Skog har vært tydelig på konsekvensene av et slikt kutt, og Gudmund Nordtun uttalte blant annet at det ville rokke ved hele fundamentet for ordningen.

Fra før er lista lang over skogeiere som venter på en avklaring på områder som er foreslått vernet, og det er et stort etterslep på utbetalinger. Et stort kutt ville økt ventetidene ytterligere og satt ordningen i et dårlig lys blant skogeierne, som er nøkkelen i det frivillige vernet.

– Forutsigbarhet i bevilgningene er viktig for skogeiernes oppslutning og tilliten til ordningen. Frivillig vern-ordningen fungerer, og støttes av både skognæringen og miljøbevegelsen, påpeker Nordtun.

Han legger til at det er vesentlig at ordningen videreføres i minst samme takt som nå.

– Derfor er vi svært godt fornøyde med at regjeringen og SV lyktes i å bli enige om dette, sier Nordtun.

Etter at ordningen med frivillig vern av skog ble innført på starten av 2000-tallet, har nesten 750 områder blitt vernet frivillig. Vernet utgjør i dag over 5 prosent av skogarealet.