Hopp til innhold
Fra venstre: Fredrik Surén, Lars Tore Heramb og Marcus Suren bruker ettermiddager, helger og feriedager til å plante for Glommen Mjøsen Skog. Foto: Guro Breck

Med global uro står sikkerhet og beredskap i høysetet i norsk og internasjonalt samfunnsliv. Vi i Glommen Mjøsen Skog har spurt oss: Hvilken beredskap må vi ha for å sikre kjerneoppgavene våre? Her er tilgang til arbeidskraft en hovedfaktor. I sommersesongen har skogbruket en topp i arbeidskraftbehov. Millioner av skogplanter skal i bakken, og ungskogpleie må utføres på tusenvis av dekar for å rydde plass til sunn framtidsskog.

– Behovet for sesongarbeidskraft er i stor grad fylt av utenlandske arbeidere, som er i aktivitet praktisk talt hele barmarksesongen, sier administrerende direktør Gudmund Nordtun i Glommen Mjøsen Skog.

Men hva blir løsningen når denne arbeidskraften uteblir?

– Her høstet vi i skogbruket viktig erfaring under pandemien. Sommeren 2021 plantet 150 ungdommer skog for Glommen Mjøsen Skog. Ungdommene ga et vesentlig samfunnsbidrag, og fikk samtidig erfaring med skogsarbeid. Dette lot seg gjøre takket være sterk mobilisering og økonomiske tilskudd, sier Nordtun.

Snu trenden

Etter pandemien har situasjonen gradvis gått over til et flertall av utenlandske sesongarbeidere. Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen og arbeidsminister Tonje Brenna har gått ut med en ambisjon om å øke andelen norske sesongarbeidere i landbruket. Sandtrøen har selv trukket fram skogbruk og jobb til ungdom spesielt, med positive erfaringer fra Glommen Mjøsen Skog i 2021 og 2022. Denne gangen uten økonomiske tiltak – i alle fall så langt.

Les også: Sandtrøen om erfaringene med plantejobb for ungdom i Glommen Mjøsen Skog

Glommen Mjøsen Skog er størst i Norge på skogplanting, og selger 17,3 millioner planter i 2025.

– Vi har i år bestemt oss for å snu trenden, og vil ha flere norske engasjert i planting og ungskogpleie. Oppunder 30 ungdommer planter skog for oss i sommer, sier skogsjef Torgrim Fjellstad i Glommen Mjøsen Skog.

Lars Tore Heramb, Fredrik Surén og Marcus Suren samarbeider godt, og har funnet en god metode for å jobbe seg systematisk gjennom plantefeltet. Foto: Guro Breck

Ung trio i gang med sommerjobb

I Sørskogbygda i Elverum er Lars Tore Heramb, Fredrik Surén og Marcus Suren nesten ferdige med et plantefelt med gran. Lars Tore (19) og Marcus (18) har plantet skog for Glommen Mjøsen Skog tre sommersesonger tidligere. Nå har de fått med seg Marcus’ lillebror Fredrik (16). Gjennom arbeidet de har gjort hittil denne våren, har Fredrik fått god innføring i skogplanting.

– Når vi blir opptatt med annet arbeid, er Fredrik klar til å ta over skogplantejobben, sier storebror Marcus.

Men det stopper ikke der, for Fredrik legger raskt til:

– Da får jeg gå i gang med å lære opp lillebrødrene våre. De er tvillinger, så da kan vi holde jobben i skogen i gang i mange år framover, sier Fredrik med et glis.

Skogkulturleder Mathias Nordhagen følger opp plantingen i felt, og er godt fornøyd med jobben til Lars Tore Heramb, Fredrik Surén og Marcus Suren. Foto: Guro Breck

De to som har holdt på lengst har mange plantefelt i Elverum å se tilbake på, og nevner oppdrag i Kynnberget, Nordskogbygda (der var det bratt!) og Siljuberget.

– Jeg var bortom plantefeltet i Siljuberget nylig. Det er fint å se hvordan plantene har vokst. Vi setter i gang en ny skog – det er en fin jobb å være med på, sier Marcus.

Lars Tore trives godt i skogen.

– Dette er solid arbeid å drive med, sier han.

Selv er han elektrikerlærling, mens brødrene Surén ser for seg ei framtid i skogen. Faren driver firmaet Elverum Skogsdrift, og Marcus har startet karrieren som gravemaskinsjåfør på anlegg.

– Jeg skal starte på Sønsterud til høsten. Deretter vil jeg ha meg jobb i skogen, gjerne i firmaet til fatter’n. Planen er klar, sier Fredrik.

Skogsjef Torgrim Fjellstad i Glommen Mjøsen Skog forteller at om lag 20 prosent av årets skogkulturarbeidere er norske. Foto: Hans Haug

Flere norske enkeltpersonforetak

Glommen Mjøsen Skog har også sju flere enkeltpersonforetak med norsk arbeidskraft, og er nå oppe i 19 totalt. Glommen Mjøsen Skog skal også engasjere ungdommer som skal drive ungskogpleie gjennom JOB:U, et godt prosjekt i regi av Det norske skogselskap, der ungdom får tilrettelagt sommerjobb til skogs.

– Slik er nær 20 prosent av årets skogkulturarbeidere norske, og vi har ambisjoner om å øke ytterligere neste år, sier Torgrim Fjellstad.

En klar gevinst er at ungdommene får verdifull innsikt i næringen.

– I likhet med Sandtrøen ser vi sommerjobb som et godt rekrutteringstiltak. Mange av de vi har ansatt de siste årene har vært hos oss i sommerjobb. Forhåpentlig ser vi mange av ungdommene på søkerlistene til ulike skogbruksutdanninger og til framtidige jobber hos oss, sier han.

Jo Bruøygard fra Vinstra har startet Bruøygard Skogtjenester, og er godt i gang med ungskogpleieoppdrag i Midt-Gudbrandsdalen. Foto: Bruøygard Skogtjenester

Mangfoldig jobb med ungskogpleie

Når det gjelder enkeltpersonforetak, er Bruøygard Skogtjenester på Vinstra en av Glommen Mjøsen Skogs nye samarbeidspartnere. Her driver Jo Bruøygard ungskogpleie, planting og trefelling.

Bruøygard har flere års erfaring med linjerydding, og er nylig utdannet instruktør for motorsagkurs gjennom Skogkurs.

– Jeg kjente etter dette en større dragning mot tradisjonelt skogbruk, og ville derfor satse på egen virksomhet med skogkultur, sier Bruøygard.

Han synes det er fint å være med på å forme framtidsskogen.

– Å drive god ungskogpleie innebærer å ha interesse for den praktiske jobben, for miljø og for biologi. Jeg liker å bidra til et mangfold i framtidsskogen, sier Bruøygard.

Denne sesongen blir det mest ungskogpleie og lite planting, og med det meste av aktiviteten i Midt-Gudbrandsdalen.

– Jeg har mange oppdrag rundt Vinstra, her jeg bor. Og så har jeg nettopp vært på et oppdrag ved Sjoa i Sel, og skal snart på et nytt i en annen del av Sel, forteller han.