Hopp til innhold

– Når jeg blir litt større kunne jeg tenke meg å delta i VM i Motorsag. Konkurransegrenen felling synes jeg ser veldig kult ut, sier Agnes Vedum, 12 år.

Stort arrangement
Mjøsen Skog var en av hovedsponsorene under VM i Motorsag som gikk av stabelen 2. – 5. august i Håkons Hall på Lillehammer. 150 deltagere fra 30 ulike land kom for å konkurrere om VM-tittelen. 


På millimeteren i øvelsen presisjonskapp. FOTO: Kristina Skamsar

Seks ulike øvelser skulle deltagerene gjennom, der presisjon, hurtighet og sikkerhet sto i sentrum. Sverdsnu og kjedeskifte, kvisting, presisjonskapp og trefelling var noen av grenen publikum kunne overvære.


Alt tømmeret er lokalt. Her felles stokker fra Redalen for andre gang. FOTO: Kristina Skamsar

– Bra barna får innblikk
– Det blir en del venting mellom selve konkurransene, for det er ikke bare bare å felle et tre. Mye skal klargjøres både etter en konkurranse og før en ny konkurranse, sier mor Anita Lerfald Vedum, og legger til: 

– Men jeg synes det er bra at barna får innblikk i hvordan man feller skog. Selv om det kan se lett ut er det mye som er komplisert, sier Anita.


Hele familien fikk testet presisjonsegenskapene med «Felle-Jon». Her er far Geir Halvor i aksjon. FOTO: Kristina Skamsar

Fant igjen gamle kunster
Utenfor Håkons Hall var det mye skogrelatert aktivitet for både store og små. Kvisting med VR-briller, kapping med motorsag og papirlaging var noen av aktivitetene. På standen til Skogbrukets Kursinstitutt kunne familien Vedum prøve grenen trefelling. Og traff gjorde de.

Tidligere har far Geir Halvor Vedum vært med å tevlet på nasjonalt nivå, og etter en dag på Motorsag-VM frister det nok litt til å ta opp igjen gamle kunnskaper.

– Det kan nok hende vi gamle karene må begynne igjen, humrer han.

– Det var veldig morsomt med VR-brillene. Man kan kappe kvister og skiver av en stokk. Jeg får veldig lyst til å bli tevler, sier sønnen Hågen Vedum på 8 år.

Kortreist tømmer
Det var Mjøsen Skog som leverte alt tømmeret til konkurransene. Tømmeret var stuttreist og ble tatt ut i Redalen, på Brøttum og på Vingrom. I alt 400 stokker ble levert.

Her kan du se hvordan tømmeret ble tatt ut.

Vant et årsforbruk av ved
I tillegg til å levere tømmer stilte Mjøsen Skog med stor stand, der publikum kunne lære mer om Mjøsen Skog og bærekraftig skogsdrift. Mange deltok også i Mjøsen Skog sin konkurranse, der premien var ett års forbruk av ved.

Det var Anton Tøsti fra Stange som gikk av med seieren.

– Jeg har jo en del ved jeg da, men det kan hende jeg kan gi det videre til barna mine, sier den fornøyde vinneren.


En del av utstillingen til Mjøsen Skog på VM. Klima og bruk av tre i bygg var tema. FOTO: Kristina Skamsar