Hopp til innhold

Sverre Holm hadde satt sammen et fagprogram som tok for seg alle sider ved foryngelse av skog basert på skjøtselsprogrammet EDEL. Markberedning, planting, såing og naturlig foryngelse og ungskogpleie ble diskutert i felt. 

Førsteamanuensis i skogbruk, Hanne Katrine Sjølie, var med studentene på fagdagen. Hun roste Glommen Mjøsen Skog for initiativet som er tatt mot studentene på Evenstad. 

– Glommen Mjøsen Skog er virkelig på banen! Vi er blitt presentert for flere interessante temaer allerede. Blant annet møtte vi styreleder Heidi Hemstad og skogbruksleder Emil Kulusveen på Skogmuseet litt tidligere i høst, forteller hun.

Sverre Holm.jpg

Fagprogrammet var satt sammen av Sverre Holm. 

Studenter fra hele landet

Til Evenstad kommer studenter fra hele landet. Årets kull er hjemmehørende fra Tromsø til Kristiansand og innbefatter også en ex-stockholmer.

DSC_0614.JPG

Carina Jonsson har fått øynene opp for at skog har mye spennende å by på. Selv er hun utmarksstudent, men vil sterkt vurdere skog som en alternativ studieretning. 

– Etter at jeg flyttet fra Stockholm til Rena har jeg oppdaget hva skogbruket er og hvilke jobbmuligheter som finnes. Skognæringen spås også en spennende framtid, sier hun.

Tell planter og godkjente planteplasser 

Demonstrasjonsfeltet var hos skogeier Hans Peter Kilde i Åmot. Et markberedt furufelt som ble plantet i vår.

En av oppgavene var å telle utsatte furuplanter og godkjente planteplasser etter den standarden som Glommen Mjøsen Skog har satt som mal for sine planteoppdrag. 

Ivrige studenter fant fram den 3,99 lange teleskopstanga for å estimere planteantallet pr dekar og løste oppgaven i grupper.

DSC_0597.JPG

Fv: Antonius Karlsen, Marius Kolstad, Håkon Sandvik og Bjørn Haugland

– Skogbruksleder er drømmejobben

En av gruppene bestod av Antonius Karlsen fra Asker, Marius Kolstad fra Løken i Høland, Håkon Sandvik fra Kristiansand og Bjørn Haugland fra Steinkjer. De tre første studerer skogbruk, og var alle ivrige etter å få seg en skogbrukslederjobb etter endt utdanning. De trakk fram interessen for friluftsliv og at de fristes av en selvstendig jobb hvor du kan få være mye ute. Som Antonius Karlsen sa: – Skogbruksleder er selve drømmejobben. Sistemann studerer utmark og ønsket seg aller helst en jobb i SNO.

Da alle hadde telt sine felt ble resultatene gjennomgått av fagsjefen.

DSC_0608.JPG

Tilfredsstillende forynget

– I vår hadde vi en utfordrende plantesesong. Ingen av våre faste utenlandske sesongarbeidere slapp inn i landet som følge av koronarestriksjoner. Vi gikk bredt ut og rekrutterte spreke ungdommer. Mange av dem hadde aldri tatt i en skogplante, men opplæring ble gitt og det har gått bra, sa han.

Sverre Holm kunne spøkefullt konstatere at Evenstad-studentens resultater viste at plantøren som var en kunststudent fra København hadde satt ut svenske furuplanter på en norsk flate i riktig antall!  

DSC_0607.JPG

Pål Dalberg fra Toten er også en av skogfag-studentene som ønsker å bli skogbruksleder.