Hopp til innhold

– Finansparken er et av Moelvens største prosjekter og kanskje vårt vakreste trebygg. Med produkter fra både Moelven Modus og Moelven Limtre, får man inntrykk av at man har tatt naturen med inn i bygget. Jeg er stolt og glad for at Finansparken mottar disse to prisene, og er ikke i tvil om at bygget er med på å bane vei for bruk av tre i framtiden, skriver Rune Abrahamsen, administrerende direktør ved Moelven Limtre på Moelvens Facebook-sider.

Finansparken er det nye hovedkontoret til SpareBank 1 SR-Bank. Bygget er tegnet av Helen & Hard og Saaha Arkitekter. Det er det største trebaserte næringsbygget som er realisert i Norge og er allerede omtalt som et av Norges flotteste og mest særpregede næringsbygg. Miljøløsningene omfatter lavt energiforbruk, grønne tak, energibrønner, bruk av fornybare materialer og lavt klimagassutslipp. Bygget er også et BREEAM Outstanding prosjekt.

Moelven Limtre har levert bærekonstruksjonen i tre, mens Moelven Modus har stått for spilehimlinger og innredningsløsninger. Les mer om dette på Moelvens hjemmesider.

Bygget er basert på et industrialisert byggesystem med limtre og massivtre samt spesialtilpassede dragere i limtre av bøk. Det er sju etasjer over bakkenivå og tre under, og samlet areal er på nesten 23.000 kvadratmeter. Alt over bakken er i hovedsak trekonstruksjoner og treinteriør. Omkring 90 % av møblene i bygget er norskprodusert.

– Vi gleder oss over at Moelven har vært en så avgjørende leverandør til dette praktbygget, sier adm. dir. Gudmund Nordtun i Glommen Mjøsen Skog.

– Med Finansparken demonstrerer Moelven nok en gang sin evne til både innovasjon og til å levere avanserte løsninger med millimeters nøyaktighet. Praktbygget i Stavanger er virkelig imponerende, sier Nordtun.

Årets Bygg
Prisen for Årets bygg ble delt ut i en digital gjennomføring av Byggedagene. Også Ydlair skole på Elverum var blant de nominerte, blant alt fra E6-utbygginger og kraftverk. I juryens begrunnelse heter det blant annet: «Av fagfolk bli prosjektet regnet for å være nybrottsarbeid innen massivtre og limtre i bygg, skriver Byggeindustrien.no.

«Nyskapende bruk av tre»
De tre nominerte prosjektene viser alle innovativ trebruk og leverer i stor grad på kriteriene som er satt opp. Juryen konkluderte med at ”Årets trebyggeri 2019” er Finansparken i Stavanger. I juryens begrunnelse heter det at årets vinner får prisen for:

  • Nyskapende og innovative løsninger på bruk av tre
  • Innovativ prosess knyttet til utvikling av prosjektet
  • Industrialiserte og effektive løsninger
  • Tydelige ambisjoner og gjennomgående fokus på miljø- og bærekraft
  • Fremragende arkitektonisk kvalitet

Konsernbanksjefen inspirerte i Solør
Under et arrangement i regi av Glommen Mjøsen Skog i Solør i februar i år lot deltakerne seg både imponere og inspirere etter å ha hørt konsernbanksjef Pia Fischer i SpareBank1 SR-Bank presentere nettopp Finansparken.

fischer.JPG Seminaret på Sønsterud 26. februar 2020 hadde sikret seg toppinnledere gjennom (f.v.) adm. dir. Gudmund Nordtun (Glommen Mjøsen Skog), konsernbanksjef Pia Fischer (SpareBank 1 SR-Bank) og konsernsjef Morten Kristiansen (Moelven). Moelven var en av leverandørene til Finansparken. FOTO: Berit Sanness

Konsernbanksjefen kommenterte at det ikke hadde behøvd å bli tre, fordi banken var skeptisk, men at en studietur med arkitekt firmaet Helen & Hard hadde gjort susen, så tre ble det.

– Utvikling og montering av løsningen for den store trappa sentralt i bygget var en egen reise, der både Helen & Hard, Veidekke og Moelven var sterkt inne i bildet. Det var nervepirrende under monteringen av trappa, men resultatet ble meget vellykket, sa Fischer under seminaret i Solør.

Hun fortalte at om prisen var 1,4 % høyere, gikk monteringen raskere og presisjonen på millimeternivå imponerte. Konsernbanksjefen forventet dessuten at bygget vil øke trivselen og produktiviteten på arbeidsplassen, samt tiltrekke seg nye, flinke medarbeidere.

Les hele saken fra Solør her.[https://www.glommen-mjosen.no/om-oss/nyheter/-den-som-hadde-hatt-et-slikt-signalbygg/]

Mjøstårnet og JJK Kaffebrenneri
Glommen Mjøsen Skog heier også på de to andre imponerende trebyggene som var nominert til «Årets trebyggeri 2019».

Mjøstårnet – verdens høyeste trehus på 85,4 meter – var også nominert til prisen. Mjøstårnet i Brumunddal har fått stor internasjonal oppmerksomhet, både på grunn av høyden, men og på grunn av de klimasmarte løsningene i bygget. Det er bare å la seg begeistre. Prosjektet har utvilsomt utfordret byggenæringen og tre som konstruksjonsmateriale. Bæresystemet er levet av Moelven Limtre. Gulv- og veggelementer er produsert i Ringsaker. Prosjektet er bærekraftig, og materialene er kortreiste.

JJK Kaffebrenneri er trolig ett av Norges mest miljøvennlige industribygg og var den tredje nominerte. Bygget består av 90 prosent tre og har kuttet klimagassutslippene med 70 prosent. Bygget har bæresøyler, takkonstruksjon, trapper og håndløpere i tre, i likhet med kubbegulv og fasade. Bygget er i massivtre, har solceller, tilfredsstiller passivhusstandard og har BREEAM Excellent-sertifisering.