Hopp til innhold
Portrett av Anita Ihle
Anita Ihle har startet i sin nye jobb som næringspolitisk rådgiver i Glommen Mjøsen Skog. Foto: Hans Haug

Jobbmulighetene har vært mange etter at Anita Ihle bestemte seg for å gi seg som ordfører. Hun har vært en av landets aller mest populære ordførere og har sittet fire perioder sammenhengende i ordførerstolen for Arbeiderpartiet i Ringsaker.

Et verdivalg

– Jeg taklet vel ordførerrollen såpass godt at jeg var et alternativ for mange når jeg nå skulle ha ny jobb. Jeg kunne valgt mange typer retninger og mange typer oppgaver framover. Det at jeg valgte å jobbe i Glommen Mjøsen Skog er et verdivalg, slår 53-åringen fast.

Som mangeårig politiker har Anita Ihle vært opptatt av skogens betydning både for lokale arbeidsplasser og som framtidsnæring.

– Nå skal skogen ta over for de fossile ressursene som vi har levd godt på, og skape det nye Norge på de grønne verdiene. Etter å ha vært en politiker som har pratet om det grønne skiftet i mange år, så går jeg nå til å være en av mange som jobber for det grønne skiftet. Det føles meningsfylt at det jeg skal jobbe med ikke bare handler om kroner og øre, det handler også om de gode løsningene for samfunnet, sier Ihle.

Portrett av Anita Ihle.
Anita Ihle kunne velge i mange ulike jobber etter at hun valgte å gi seg som ordfører. At hun valgte Glommen Mjøsen Skog kaller hun et verdivalg. Foto: Hans Haug

Vil fremme skogen

Morsslekten hennes er fra Gausdal og farslekten fra rINGSAKER. Hun forteller at hun vokste opp som en skikkelig bygdejente på Stavsjø i Ringsaker, med naturen tett på. Nærskogen var Nøttberget, 50 meter unna barndomshjemmet, der hun lekte og plukket nøtter. Det var en trygg og god oppvekst.

– Jeg har vært veldig heldig med foreldrene mine. Jeg var enebarn og bortskjemt. Ikke på ting, men på tid og oppmerksomhet, forteller Ihle.

Det har preget henne i den forstand at hun alltid har vært trygg på at hun er god nok som hun er.

– Jeg har fått lov å ta ansvar, men har også fått mye støtte. Jeg ble lært at hvis jeg ville oppnå noe, måtte jeg jobbe for det, og det har gitt meg stor arbeidskapasitet, sier hun.

Den kapasiteten har gitt henne en solid og bred arbeidserfaring innen alt fra potet- og jordbærplukking i barndommen, via ulike deltidsjobber i skoleårene, til barnehageleder og ordfører i kommunen de 16 siste årene.

Når hun bestemte seg for å gi seg som ordfører var hun klar på at hun ikke skulle tilbake til en mellomleder-rolle i kommunen og risikere å bli som en «sjuende mor i huset». Nå vil hun i stedet bruke erfaringen sin til å fremme skogens betydning.

Fra innbyggere til skogeiere

– Jeg har jobbet for nesten 36 000 innbyggere i Ringsaker. Nå skal jeg jobbe for 7200 skogeiere. Jeg tenker at det er veldig mye i Glommen Mjøsen Skog som jeg har sett i det jeg har jobbet med før. Det å bygge et lag på tvers av ansatte, eiere og styret, blir kjempespennende, synes Anita Ihle.

Som tidligere ordfører i hjemkommunen til Moelven Industrier er hun opptatt av de mange arbeidsplassene skogbruket gir gjennom hele verdikjeden fra skog til treindustri. Det gjelder hele Glommen Mjøsen Skogs område i Innlandet og sørover i Østfold.

– Jeg gleder meg veldig til å kunne bruke den helhetskunnskapen og tilnærmingen jeg har til saker for å få til bedre rammebetingelser for skognæringen, skape forståelse for hva skogen gjør for oss og hvor viktig den er, understreker Ihle.

– Vi vet at vi står overfor store utfordringer i forhold til klima og miljø. Er det et område som har et enormt potensiale så er det akkurat skog. Tre er en fornybar råvare som kan brukes til alt fra byggematerialer til toalettpapir, kosmetikk og tøy. Det er en fantastisk ressurs som vi må sørge for at det er nok av til de neste generasjonene, sier hun.

Anne Mæhlum og Anita Ihle i kontormiljø.
Fagsjef for konsulenttjenester Anne Mæhlum viser Anita Ihle kontoret hennes hos Glommen Mjøsen Skog på Lillehammer. Foto: Rannveig Røstad

Spent nyansatt

Nå er Anita Ihle på plass i sin nye jobb som næringspolitisk rådgiver i Glommen Mjøsen Skog, hvor hun har kontorplass på Lillehammer. Selv for en som har vært ordfører i en årrekke er det litt skummelt å starte i en helt ny jobb.

– Jeg var blitt veldig trygg i ordførerrollen, og har godt av å bli utfordret litt på det. Jeg har blitt tatt veldig fint imot i Glommen Mjøsen Skog, og det er kjempehyggelig. Jeg gleder meg veldig til å jobbe med alle folkene i dette selskapet, finne min plass og gjøre en god jobb for de vi skal jobbe for, sier hun.

Anita Ihle forlater ikke bare ordførerjobben i Ringsaker, hun forlater også kommunen. Nå flytter hun nemlig til kjæresten i Øyer, som for øvrig er skogeier. Selv om hun er veldig glad i Ringsaker, blir det godt å få litt avstand.

– Jobben som ordfører har vært altoppslukende i 16 år. Det har ikke vært tid til noe annet. Nå gleder jeg meg til å finne igjen Anita litt og til å bli kjent med et nytt nærområde. Når du lukker en dør, åpner du en annen, sier hun.