Hopp til innhold

Anders Granrud (26) fra Rendalen er en av dem som tok kontakt da Glommen Mjøsen Skog søkte etter norske plantører som følge av Cocid19 og innreiseforbudet fra land både innenfor og utenfor Schengen. Nå løste politikerne riktignok opp i innreiserestriksjonene og skogkultursesongen fikk påfyll av sesongarbeidere også i år. Ikke desto mindre er Glommen Mjøsen Skog svært godt fornøyd med at innenlandske krefter ønsker å trå til for å plante skog.

Slipper ikke til skogs uten nettkurs

Også ansatte fikk mulighet til å melde seg som gjengledere for nye plantører. En av de som ønsket å friske opp gammel kunnskap er organisasjonssjef Per Skaare. Men ingen av dem får røre plantespettet uten nødvendige forkunnskaper. Både Anders og Per har gjennomført Skogskolens e-læringskurs i skogplanting.

IMG_1750.JPG

– Kurset gir god grunnforståelse. Det er oversiktlig og ganske enkelt og har fokus på det viktigste; å finne gode planteplasser, hvordan sørge for jevn utplanting og hvordan behandle plantene slik at de holder seg friske og fine helt til de har jordkontakt, sier Anders Granrud.

– Jeg flyter på gammel erfaring, sier Per Skaare og fortsetter: – Jeg bestod kurset, men hadde et par slurvefeil og må tydeligvis lære meg forskjellen på planterør og plantespett. For øvrig er jeg godt fornøyd med egen innsats, humrer han.

Tar med seg valpen til skogs

Anders har nylig avsluttet en bachelor i markedsføring og salgsledelse. Han har plantet skog tidligere og husker godt at det var fysisk krevende.

– Det var noen harde økter, men det er også det jeg er ute etter. Jeg håper på å bli kvitt «koronafettet» samtidig som jeg kan kose meg med å være ute.

Han forteller om hektisk innspurt på studiet, og at ro og stillhet er kjærkomment etter å ha vært tett på folk over lang tid. Hans nyinnkjøpte Jâmthundvalp er leveringsklar og kommer til å bli skogsvant i løpet av sommeren.

– Perfekt timing! Dette er en ypperlig anledning til å få tid til valpen i den viktigste perioden for preging og det er faktisk en av grunnene til at jeg søkte jobben, forteller Anders.

Selvgående

Gjengleder og plantør bærer med seg plantene og finner fram til feltet som skal plantes. Her diskuterer de planteplasser, planteavstand og teknikk. Feltet er ikke markberedt, dermed er det ekstra viktig å fjerne humus slik at rotklumpen på planta blir satt dypt og kommer i god kontakt med jordsmonnet.  

IMG_1755.JPG

– God jordkontakt er forutsetningen for overlevelse, sier Per Skaare. – Like viktig er det å foreta tellinger underveis for å sikre at rett antall planter settes ut.

Etter en kort gjennomgang med plantesnor og telling av planter overlates Anders til skogens ro og svært mange innpåslitne mygg. Det ser ikke ut til å bekymre ham i det hele tatt.

– Jeg er glad i å fiske – da slutter du fort å irritere deg over myggen, sier han.

Etter en uke i skogen…

Per Skaare har tett dialog med Anders.

– Nå har han plantet i en uke og gjør en strålende jobb. Han finner de gode planteplassenen og sørger for god jordkontakt. Og selvfølgelig spør jeg hvordan det går med Coronavekta. Nå forteller han at han har gått ned 10 kg, med andre ord en drøy kilo pr 1000 planter!