– Vi synes det er flott at flere og flere oppdager verdiene i gode naturopplevelser. Skogene vi har i dette landet er en super arena for å senke skuldrene, sier kommunikasjonssjef Silje Ludvigsen i Glommen Mjøsen Skog.
Sommeren 2021 tegner til å bli som fjorårets sommer – mange vil være turist i eget land og finne nye måter å tilbringe fritiden i naturen på. Hengekøyetrenden var økende i fjor, og i år har det «tatt helt av».
– I enkelte skogsområder er det rene landsbyer av vaiende køyer i sommernatta, sier Ludvigsen, og legger til:
– Det er klart dette er populært. Hengekøye er lett å ha med seg og lettvint å henge opp, og så er det jo ikke til å legge skjul på at dette svært instagramvennlig. Vi ser mange stemningsfulle hengekøyebilder på sosiale medier om dagen, sier Ludvigsen.
Hogde skår i trærne
Trenden gjør at flere folk som er mer uerfarne med friluftsliv nå tar steget og kjøper seg hengekøye og drar til skogs. Det kan skape utfordringer med tanke på at ikke alle vet hvordan man henger opp hengekøyer uten å skade tærne.
– Det gir en verdi for mange å oppleve naturen fra hengekøya, men husk på at det du henger i også utgjør en verdi for skogeieren, sier Ludvigsen.
Flere steder har skogeiere oppdagert at folk har hogd store skår i trærne for å feste hengekøyer.
– Det ligger et særlig ansvar på dem som henger opp hengekøyene om ikke å skade trærne. Øksa skal ligge igjen hjemme, og vi oppfordrer til å bytte ut tynne opphengsbånd med brede, trevennlige bånd som ikke skader trærne, sier Ludvigsen.
Sjekk her hvordan du henger opp hengekøya riktig, og belønningen er fantastisk utsikt:
Allemannsplikt
Glommen Mjøsen Skog har også fått henvendelser fra skogeiere som forteller at de kvier seg for å si fra, for de er redde for reaksjoner fra de som har slått leir.
– Skogeieren kan oppleve å stå noe maktesløse overfor uerfarne folks bruk av utmarka. Det går gjerne på det å hogge friske trær for å lage seg leirplass, forsøpling, skogbrannfare og at båndtvangen ikke respekteres, sier Ludvigsen
Alle som ferdes i skog og mark har et ansvar for å ferdes sporløst. Vi har allemannsretten, men også allemannsplikten, som handler om å opptre varsomt og hensynsfullt for å ikke volde skade eller ulempe for grunneier, bruker eller andre, eller påføre miljøet skade.
– Det er viktig å ha to tanker i hodet samtidig. Det skal være en fin opplevelse for deg, samtidig som du skal opptrå hensynsfullt. Dette handler nok mye om kunnskap, og vi oppfordrer alle til å sette seg litt inn i hva sporløs ferdsel innebærer og ønsker alle god tur til skogs og til fjells denne sommeren, sier Ludvigsen.