Hopp til innhold

– Plantinga pågår nå for fullt, forteller fagsjef Sverre Holm i Glommen Mjøsen Skog.

Innreiserestriksjoner gjorde at store deler av vårplantingen foregikk med norsk arbeidskraft – der flesteparten var ungdom og unge voksne. Nå er imidlertid de fleste av de faste utenlandske skogsarbeiderne på plass i Norge, og Glommen Mjøsen Skog har nok skogsarbeidere til å plante i høst. 

– Noen av ungdommene som plantet i vår, planter også nå på høsten, sier Holm.

Planter til skogeiere som vil plante selv

Planen er å få ut 5,5 millioner planter i høst. Av dette er 3,5 millioner tatt ut fra planteskolene allerede, slik at plantinga pågår for fullt. 

– Tradisjonelt planter vi det meste med egne folk på høsten, det er færre skogeiere som planter selv i den perioden, sier Holm. 

Imidlertid er det planter nok på lager og skogeiere som vil plante selv får kjøpt så mye planter de vil ha, ved å kontakte skogbruksleder, understreker Holm.

For tørt å plante nå?

– Noen har reagert på at det er tørt i skogen nå og lurer på om det er forsvarlig å plante. Svaret er at den tørkeperioden vi har hatt i praksis er helt uproblematisk for plantene, sier Holm. 

Skogplanter som selges om høsten er kortdagsbehandlet i planteskolen og i praksis i veksthvile.

Holm tror bekymringen har bakgrunn i at mange har tørkesommeren 2018 friskt i minne. 

– Den var en betydelig større utfordring fordi plantene som da ble plantet om våren, måtte klare seg gjennom en lang, tørr og varm sommerperiode i sitt første vekstår.

– Det gikk veldig bra i de fleste tilfellene og der resultatet ble for dårlig, skyldtes det ofte andre faktorer enn selve plantas evne til å takle en tørkeperiode, sier Holm. 

Kan plante i oktober

På høsten kan man plante så lenge det er praktisk mulig, men normalt pleier Glommen Mjøsen Skog å avslutte høstplantinga i løpet av oktober.