Hopp til innhold

Det har gått ei uke siden han ble skytterkonge på Landskytterstevnet i Stjørdal, og uka har vært hektisk med intervjuer, kakespising, markbefaring i skogen i Eidsvoll og utallige gratulasjonstelefoner fra både kjente og ukjente.

– Det er artig at det er så mange som følger med på dette, sier Tor Gaute Jøingsli. 


Tor Gaute blir gjort stas på av kollegaer i Mjøsen Skog på Lillehammer. Foto: Kristina Skamsar

– Mange har et forhold til sporten. Man har gjerne en slektning eller en nabo som har vært med og skutt, sier Jøingsli.

– Det blir en lidenskap
Selv kommer han også fra ei slekt med skyttertradisjoner. Etter at han var ferdig utdannet innen skogfag ønsket han å se om han fortsatt kunne drive med skytingen og i tillegg heve seg et nivå. 

– Jeg fikk god respons på treningsjobben jeg la ned og det gjorde at jeg ble fristet til å fortsette. Det blir som de som går langrenn, det blir en lidenskap, forteller han.

Fra lydløst til full jubel
I fjor lå han på andreplass i finalen, men falt nedover på lista. Onsdag 8. august fikk han uttelling for de mange treningstimene siden da. Både Jøingsli og Jan Kåre Moland skjøt nier på siste skyting. Det ble omskyting, der Jøingsli vant med 99 poeng, ett poeng mer enn konkurrenten. 

– Det er helt stille, du hører ikke en lyd inne på standplass. Så skyter du og går ut igjen og der står det flere tusen og jubler. Det er spesielt, sier Jøingsli. 

 


Spennende duell på storskjerm. Foto: Lisbet Rustad

– Du må være rolig i hodet og i balanse. Det må være dagen. Jeg traff nok nok en formtopp. Det var slik at alt stemte, sier skjåkværen, som dermed ble den første gudbrandsdølen som er blitt skytterkonge. 

– Det er noe du drømmer om, men overhodet ikke forventer, sier Jøingsli.

 
Foto: Lisbet Rustad

Liker ikke å tenke resultater
Han liker ikke å sette seg rene resultatmål, men prøver heller å vri det over på egen forventning til prestasjon. 

– Mange setter seg for eksempel mål om å komme på kongelaget, skyter 245 eller 246 poeng. Men jeg prøver ikke å ha noe tak på målsettinga mi. Vil jeg skyte 25 perfekte avtrekk og klarer det, så får resultatet bli det det blir, kongelag eller ei, sier Jøingsli.

Går an å kombinere med jobben
Han har mange timer bak seg på skytebana, samtidig som han har full jobb som skogbruksleder i Mjøsen Skog. Jobben lar seg godt kombinere med satsingen på skytingen. 

– Som skogbruksplanlegger i Mjøsen Skog står jeg ganske fritt til å disponere tiden. Det er en fordel når du driver med denne type sport. Jeg er ute i felt i skogen i én periode og trener intensivt i andre perioder. 

Skytterkonge igjen?
Kongepokalen har han låst inn en sikker plass. Tittelen har han i ett år. Gjennom landskytterstevnets over 120 år lange historie er det sjelden at skytterkongen har klart å gjenta bedriften to år på rad.

– Jeg må prøve å forsvare tittelen neste år. Men det er vanskelig, fordi nivået er så hardt. Alt må klaffe den dagen for å klare det, avslutter Jøingsli.