Hopp til innhold
Håkon Bakken, salgssjef i Glommen Mjøsen Skog
Det er et kompleks situasjon som gjør at tømmerprisen er høy nå, og salgssjef Håkon Bakken i Glommen Mjøsen Skog er klar på at situasjonen neppe vil vare. Alle foto: Hans Haug

– Igjen tilbyr vi skogeierne betydelig økte sagtømmerpriser inn i sommeren, sier salgssjef Håkon Bakken i Glommen Mjøsen Skog. Prisøkningen skyldes den fortsatt store etterspørselen etter tømmer.

Les også: Global etterspørsel gir svært høye tømmerpriser

Vet ikke når det snur

Det er et komplekst markeds- og prisbilde som gjør at tømmerprisen er høy nå, og Bakken er klar på at situasjonen neppe vil vare.

– For skogeiere som har hogstmoden skog stående, kan det være gunstig å avtale hogst nå. Med en kraftig prisøkning på både gran og furu, er det mye som taler for å ta kontakt med oss med det første. Vi vet ikke når markedet snur, sier Bakken.

Ubalanse kapasitet-råvare-etterspørsel

Når Bakken er usikker på utsiktene framover, er det særlig fordi skandinaviske sagbruk står i en situasjon som ikke kan vare.

Tømmerprisene har økt internasjonalt fordi Mellom-Europa sliter med omfattende skogskader, særlig på grunn av barkebilleangrep. I tillegg er tømmer fra Russland ute av det europeiske markedet etter angrepet på Ukraina.

Samtidig er det lokale sluttmarkedet labert, der boligbyggingen har vært nede i en bølgedal.

– Vi ser noen positive tendenser i byggemarkedet nå, men foreløpig er det ikke nok til at det monner. Geopolitikk og handelskrig har gitt lav framtidstro. Verden må mer i vater, slik at vi får lavere renter og positive utsikter, kommenterer Bakken.

Håkon Bakken på sagbruk.
– Skal industrien ha levelige kår, må den også gå med overskudd, salgssjef Håkon Bakken i Glommen Mjøsen Skog.

Industrien strammer inn

I mellomtida er sagbrukene dessverre nødt til å gjøre tiltak for å sikre lønnsomheten. Med høye produksjonskostnader og råvarepriser, og lave ferdigvarepriser, har industrien i Sverige satt i gang flere tiltak for å ta ned kapasiteten.

Les også: En ukes stans hos svenske sagbruk

I Sverige mangler industrien så mye som fem til seks millioner kubikkmeter sagtømmer. Noe av dette kompenseres med import, ikke minst fra Norge, men det monner lite i det store bildet.

Nå har også Moelven Industrier ASA måttet gjøre grep for å bedre lønnsomheten.

Denne uka meldte Moelven Notnäs Ransby i Sverige at selskapet legger ned sagbruket i Ransby. Og dagen etter kom nyheten om at også sagbruket til Moelven Løten vurderes lagt ned.

–Når troen på framtiden øker og rentene går ned, kommer aktiviteten tilbake. Da vil også sagbrukene få vesentlig bedre vilkår for å drive lønnsomt. Det er bekymringsfullt om den internasjonale situasjonen tvinger fram flere tiltak for norsk industri. Verdikjeden skog-tre er en bærebjelke i distrikts-Norge, og svært viktig å opprettholde, sier Bakken.

Midt i denne komplekse situasjonen gjør den store etterspørselen av tømmer at sagtømmerprisen øker ytterligere.

Vurderer du hogst? Vi hjelper deg gjerne med å vurdere mulighetene.

Slik påvirkes tømmerprisen

Flere faktorer spiller inn på hvor mye en skogeier får betalt for tømmeret sitt:

  • Tømmerets egenskaper: Dimensjon, lengde og kvalitet på tømmeret har mye å si for hva du får betalt.
  • Entreprenørens dyktighet: En effektiv entreprenør som planlegger godt og får mest mulig ut av tømmeret, kan gjøre at du tjener mer på hogsten.
  • Markedssituasjon: Etterspørsel etter tømmer, valutakurser og hvor mange industrier som er kjøpere i området påvirker prisen.