Hopp til innhold

DSC_0388.JPGSuzanne Fjelland (18) er en av cirka 150 som har fått tilbud om jobb som skogplantør for Glommen Mjøsen Skog i sommer. Hun hadde nettopp første opplæringsdag, sammen med Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og landbrukspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet Nils Kristen Sandtrøen.

– Jeg søkte på jobben fordi jeg synes det virket spennende og fordi det er fint for miljøet og nærmiljøet, sier Fjelland, som også har jobbet på gartneri tidligere.

Hun setter stor pris på jobben som fersk skogplantør.

– Det er fint at man får være mye ute, være i lokalmiljøet, plante planter, ta vare på skog og får god aktivitet, sier hun.

Plantene må ut i vår

Glommen Mjøsen Skog har gjort en rekke tiltak for å få norske ungdommer til å plante skog siden innreiseforbudet som følge av koronaen har skapt stor usikkerhet for årets vårplanting. Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre og Nils Kristen Sandtrøen lot seg begeistre over Glommen Mjøsen Skogs initiativ for å få ungdommen til å plante skog i vår.

Gudmund og Stål Talsnes2.jpg

– 10 millioner planter skal i jorda i løpet av vårsesongen, sier administrerende direktør Gudmund Nordtun til journalist Stål Talsnes fra TV2. – Vanligvis har vi 200 proffe utenlandske sesongarbeidere til å gjøre denne jobben for oss. I år ser det ikke ut til at disse slipper inn. Løsningen ble å søke aktivt etter norsk arbeidskraft og å oppfordre skogeierne til å plante selv. Vi kommer nok ikke helt i mål med dette, men langt på vei.

– At norsk ungdom skulle strømme til i stort omfang var uventet og veldig positivt, sier han.

Ansetter 150 ungdommer

Flere unge får nå arbeid i skogen, og Glommen Mjøsen Skog er blant de som har utlyst stillinger i vår. Glommen Mjøsen Skog er den aktøren i skog-Norge som planter flest planter årlig, og skal normalt ha ut ti millioner planter om våren. På kort tid har de fått over 300 søkere, og nå har de gitt nær 150 personer tilbud om jobb, de fleste mellom 15 og 25 år gamle.

IMG_2125.JPG

– Takket være tilskuddsordningen har vi kunnet ansette norsk ungdom denne sesongen, sier Anne Guri Kløvstad, skogkulturansvarlig i Glommen Mjøsen Skog.

Får 1,50 ekstra per plante

Arbeiderpartiet har bidratt til å sikre skogplantingen i år. Sammen med SV, Sp og Frp kjempet Ap fram en ekstra investering i skogplanting med 1,50 kroner ekstra i tilskudd per plante i forbindelse med behandling av vårt representantforslag om sommerjobber til unge.

En stund var det fare for at mange av de 30 millioner skogplantene som skal ut i hele landet, kunne bli kastet. Nå blir i stedet skognæringens behov for arbeidskraft og unges behov for arbeid koblet. Vi kutter utslipp og skaper jobber, sier landbrukspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Nils Kristen Sandtrøen.

– Vi setter veldig pris på at vi har fått tilskudd på 1,50 kroner per plante. Det blir et stort logistikkarbeid å få vårens planter i jorda. Tilskuddet er helt nødvendig for at vi skal kunne ansatte ungdommen og sikre god opplæring og oppfølging av ufaglært arbeidskraft over hele geografien, sier Kløvstad.

Tar det som trening  

Fredrik Havnås (19) og Stine Aasdokken (19) er aktive i hver sin idrett. Fredrik driver med fotball og spiller på Aurskog Høland, mens Stine driver med distanseridning. Suzanne Fjelland har tatt en pause fra fotballen mens hun studerer naturbruk. Alle trives de med å være ute og bruke kroppen og ser ikke seg selv sittende på en kontorstol.

DSC_0383.JPG

– Jeg fikk tips om at Glommen Mjøsen Skog søkte plantører fra en bekjent, forteller Fredrik. – Det hørtes spennende ut og siden jeg driver med utendørsidrett tror jeg skogplanting vil passe meg godt.

IMG_2100.JPG

– Å finne de gode planteplassene krever nok litt erfaring, sier Stine. – I dag har jeg lært at planta både får næringstilførsel og le for vær og vind når du setter den i ly av en stubbe, sier hun.

Overførbart til andre næringer

Opp mot 40 % av folk i arbeidsfør alder står utenfor arbeidslivet i enkelte kommuner viser tall fra arbeidskraftundersøkelsen til SSB. Av de som ramler utenfor, er det stadig flere unge. Sandtrøen er opptatt av at også andre næringer bør ta i bruk norsk ungdom som hjelp i sommer.

IMG_2013.JPG

– Dette eksempelet har en direkte overføringsverdi til andre næringer. Det skal ikke stå på norsk ungdom. De kan og vil!

Sandtrøen legger til:

– Denne måten å drive politikk på, hvor næringslivet og staten går sammen for å inkludere ungdom i arbeid, er noe vi vil se mer av dersom vi får et nytt rødgrønt flertall til høsten.

– Å investere i ungdommen er noe hele fellesskapet tjener på. Å la være er svært dyrt både menneskelig og økonomisk, avslutter han.