Hopp til innhold

Stine Tøndevold har lagt til rette for ulike former for friluftsliv i skogen sin. Området ligger nært flere boligfelt i Søre Ål på Lillehammer, og brukes flittig av både idrettslag, turgåere og den lokale frisbeeklubben.

– Det å kunne legge til rette for aktivitet og friluftsliv samtidig som man klarer å ivareta skogen og skogsdrift er supert, mener Stine Tøndevold.

Portrett av Stine Tøndevold.
Stine Tøndevold har utelukkende positive erfaringer med å være skogeier i et bynært område. Alle foto: Hans Haug

Godt samarbeid

Både turstier, skiløyper og en en frisbeegolfbane er etablert her. Når det er hogst i skogen, legger skogeieren vekt på god informasjon til de som bruker skogen.

Skilt med kart over Skogen Diskgolfbane.
Lillehammer Frisbeeklubb fått etablere Skogen Diskgolfbane i skogen til Stine Tøndevold på Lillehammer. Klubben og grunneierne har god kontakt.

Mats Bergmo Bjørnsletten, som er styreleder i Lillehammer Frisbee, er takknemlig for det gode samarbeidet med skogeieren.

– Det har vært et veldig fint samarbeid helt fra starten av. Vi har satt noen klare rammer på hva vi kan gjøre og hva vi ikke kan gjøre, og vi tar alltid kontakt med grunneierne når vi har tenkt til å gjøre endringer på banen, sier han.

Portrett av Johan Enger med en frisbee i hånden.
Leder i Sør-Gudbrandsdal Skogeierområde, Johan Enger, prøver frisbeegolf på banen i Søre Ål-marka. Foto: Hans Haug

Informerer om bynært skogbruk

I september inviterte de lokale skogeierlagene til familieskogdager både på Lillehammer og Elverum, der temaet var bynært skogbruk. Arrangementene var åpne for alle og man fikk møte skogeiere, lære om skogsdrift og teste ut frisbeegolf og andre morsomme aktiviteter.

Glommen Mjøsen Skog er opptatt av dialog og samarbeid med de som bruker skogen.

– Det er viktig at det ikke kommer som et sjokk at vi driver skogbruk i bynære skogområder. Derfor er informasjon på forhånd alfa og omega, sier skogbruksleder Jon Grande Dahl i Glommen Mjøsen Skog.

Svart kaffekjele på bålpanne.
I høst er det familieskogdager både på Lillehammer og Elverum med bynært skogbruk som tema.