Hopp til innhold
Arbeider i skogen med motorsag iført verneutstyr.
I følge PEFC Norge gjelder kravet om kompetanse på den nye skogstandarden også der skogeier hogger selv med motorsag. Foto: Silje Ludvigsen

Kravet er at kurset i den reviderte standarden må være bestått innen 1. mars 2024. Det er ett år etter at ny Norsk PEFC Skogstandard trådte i kraft, med nye regler for hvordan skogbruket i Norge skal drives på en bærekraftig måte.

Obligatorisk for å selge sertifisert tømmer

Skogeiere som setter bort skogsdriften til Glommen Mjøsen Skog eller andre med gjennomført PEFC-kurs, trenger ikke å ta kurset selv. Våre fagfolk og entreprenører er kurset i den nye standarden og kompetansekravet er da ivaretatt gjennom driftsavtalen med oss.

Gjør du derimot jobben selv, må du ha bestått kurs for å kunne selge sertifisert tømmer til Glommen Mjøsen Skog.

Portrett av Torgrim Fjellstad.
Skogsjef i Glommen Mjøsen Skog, Torgrim Fjellstad understreker hvor viktig det er at skogeiere som hogger eller planlegger skogsdrift selv tar PEFC-kurs. Foto: Silje Ludvigsen

– Vi kan etter reglene i PEFC ikke ta i mot sertifisert tømmer hvis den som planlegger og den som hogger ikke har kompetansebevis i den nye standarden, sier skogsjef i Glommen Mjøsen Skog, Torgrim Fjellstad.

I følge PEFC Norge gjelder kravet om kompetanse på den nye skogstandarden også der skogeier hogger selv med motorsag.

Digitalt kurs

Torgrim Fjellstad ber skogeiere som fortsatt vil planlegge skogsdrift eller hogge tømmer selv om å ta kurset så snart som mulig, slik at de unngår problemer med å få solgt tømmer som ikke er sertifisert. Ut året er det rabatt på kurset for andelseiere (se mer under).

PEFC-kurs kan gjennomføres digitalt gjennom Skogkurs. Du kan ta kurset hjemmefra via PC eller nettbrett. Det er beregnet å ta fra seks til åtte timer, men du kan gå inn og ut av nettkurset så ofte du vil.

Kurset tar for seg de 30 kravpunktene i Norsk PEFC Skogstandard og deres praktiske betydning for forvaltning og drift av en skogeiendom. Underveis er det tester i de ulike emnene.

Det er også mulig å leie inn en godkjent instruktør fra Skogkurs sammen med andre lokale skogeiere og få kursbeviset etter en dags innendørs undervisning og diskusjon. Dette kan organiseres av skogeierområdet i Glommen Mjøsen Skog.

Nettkurs i Norsk PEFC Skogstandard

  • Gjennomføres på PC eller nettbrett.
  • Ordinær pris: 1200 kr inkludert mva.
  • 40 prosent rabatt for andelseiere ut 2023! Rabattert pris: 720 kr inkludert mva.
  • Rabattkoden som andelseier i Glommen Mjøsen Skog får du tilgang til når du er på Min side i Glommen Mjøsen Skog.
  • Kurset kan dekkes av skogfond med skattefordel, jf. info fra Landbruksdirektoratet: Midler fra fondet kan brukes til kostnader til kursavgift og kursmateriell ved kurs knyttet til skogens drift.