Hopp til innhold
Quiz på Grundsetmartn på Elverum
Eskil Rønning Bondevik, Cille Rønning og Iver Rønning Bondevik brynte seg på våre spørsmål om skogen på Grundsetmart'n i Elverum. Foto: Hans Haug.

Glommen Mjøsen Skog har tradisjonen tro mart’ns-stand på sentral plass ved rådhuset i Elverum. Her er flere virksomheter innen skog, tre og friluftsliv på plass, med Norsk Skogmuseum som en sentral aktør.

Elverum går blant annet under tilnavnet skoghovedstaden. Det er mange virksomheter innen skog og skogbruk i kommunen, med et stort antall arbeidsplasser. Og kommunen er landets største målt i hogstvolum, og har dermed stor betydning for treindustrien som er sterkt representert i nabokommunene.

Interessen for skog og tre er stor. Det merker Glommen Mjøsen Skogs medarbeidere på stand, som byr på trivelig skogprat, bålkaffe og uformelle konkurranser.

Her vises litt av mangfoldet av produkter som er laget av tre eller har bestanddeler av tre. Det er ett unntak: Klarer du å se hva som ikke er laget av tre? Foto: Guro Breck

Mangfold av produkter av tre

I den ene konkurransen vises mangfoldet av produkter som tømmerstokken brukes til. De fleste er klar over hvilken betydning tre har som byggemateriale med alt fra reisverk og kledning til veggplater, listverk og gulv. Og daglig bruker vi papir og papp i form av dopapir, papirposer, pappemballasje eller bleier.

Men visste du at cellulose og biokjemikalier fra tre brukes i legemidler, kosmetikk, matvarer og maling? Borregaard fabrikker i Østfold lager 800 ulike produkter av tømmer som ikke kan bli til plank. Et kjent eksempel er vanillin, som brukes i en rekke matvarer i stedet for vaniljestang eller vanillin framstilt fra olje. Å bruke hele tømmerstokken og alle kvalitetene er klokt i et ressursperspektiv.

Disse temaene har lagt grunnlag for en rekke gode samtaler på Grundsetmart’n, for visst har alle et forhold til skog, tre, tømmer og treprodukter!

Quiz på Grundsetmartn på Elverum
– Da lærte jeg noe nytt i dag også! sa Jane Halvorsen til skogkulturleder Anders M. Sandbæk da de gikk gjennom svarene hennes. Hun var en av mange som svarte på quiz-spørsmålene. Foto: Hans Haug.

Mer naturskog

Tilbake til spørsmålene innledningsvis. Dette var eksempler på spørsmålene i quiz som publikum har fått bryne seg på. Og for å ta svarene på de to quiz-spørsmålene vi tok med her:

Hvor mye av Norges landareal er dekket av skog? 37 prosent.

Hvordan har andelen naturskog utviklet seg siden 1940? Økt fra 2 prosent i 1940 til 30 prosent i dag.

P.S.: Grundsetmart’n pågår fredag 8. mars, lørdag 9. mars og søndag 10. mars. Kom og besøk oss, da vel!

 

Glommen Mjøsen Skog sin stand på Grundsetmartn 2024
Standen til Glommen Mjøsen Skog står utenfor rådhuset i Elverum Foto: Hans Haug.
Quiz på Grundsetmartn på Elverum
Anne Rødseth og Mariell Taraldset tester skog kunnskapen sin på Grundsetmart'n, her sammen med skogbruksleder Emil Kulusveen. Foto: Hans Haug.
Quiz på Grundsetmartn på Elverum
Skogbruksleder Emil Kulusveen gir noen gode tips til Randi og Thor Erik som prøver seg på quizen. Foto: Hans Haug.
Quiz på Grundsetmartn på Elverum
Rune Stensåsen går gjennom svarene sine med Emil Kulusveen. Foto: Hans Haug.
Quiz på Grundsetmartn på Elverum
Roger Grønsberg og Tonje Sørbråten på Glommen Mjøsen Skog sin stand. Foto: Hans Haug.
Quiz på Grundsetmartn på Elverum
Barna fra Stavåsbakken barnehage fikk med seg en Glommen Mjøsen Skog-buff hjem fra Grundsetmartn. Foto: Hans Haug.
Quiz på Grundsetmartn på Elverum
God stemning og bra med folk allerede fra fredag morgen. Foto: Hans Haug.