Hopp til innhold

Sofie og Emil (16) hadde travle og ikke minst varme dager siste uka i juni. Med plantespett og pågangsmot inntok de skogen rundt Hamar og Vang. Begge er enige om at det er en fin jobb.

– Det har gått fint, sier Sofie og Emil. – Men det var litt slitsomt med all kvisten som måtte bort før vi kunne sette plantene i jorda, sier de.

– Det minner litt om da vi lette etter meitemark i barnehagen, ler Sofie.  

Også ansatte er oppfordret til å melde seg som plantører. En av de som ønsket å friske opp gammel kunnskap var administrerende direktør Gudmund Nordtun, som også tok seg av sine håpefulles grunnopplæring.  

– Vi brukte tid på det viktigste; å finne gode planteplasser, plante i rett avstand og behandle plantene slik at de holdt seg friske og fine helt til de kom skikkelig i jorda, sier han.

Sporty Nordtun-gjeng3.jpg

Team Nordtun: fv Gudmund, Gaute, Emil og Sofie. 

Fin arbeidserfaring

Glommen Mjøsen Skog har gjort en rekke tiltak for å få norske ungdommer til å plante skog siden innreiseforbudet for våre utenlandske sesongarbeidere skapte stor usikkerhet for årets vårplanting. 

– Våre profesjonelle, utenlandske sesongarbeidere slapp ikke inn på grunn av koronarestriksjoner og stengte grenser til vårplantingen. Glommen Mjøsen Skog satte umiddelbart i gang med å søke etter norske plantører og oppfordret ungdommen til å søke. Interessen har vært uventet og overveldende. I vårsesongen har vi hatt 240 ungdommer i sving, sier Gudmund Nordtun.

Lønning neste

Skogkulturleder Christian Dufseth i Glommen Mjøsen Skog er fornøyd med resultatet.

– Dette var ikke de enkleste plantefeltene å starte med. Feltene var ikke markberedt, dermed er det ekstra viktig å fjerne humus slik at rotklumpen på planta blir satt dypt og kommer i god kontakt med jordsmonnet. Det ser det ut til at Sofie og Emil har hatt god kontroll på, sier skogkulturlederen.

– Nå gjenstår det å beregne lønna og takke for innsatsen!