Hopp til innhold
Bildet viser skogeiere ute i skogen som får en gjennomgang av den ny PEFC Skogstandard.
En varm sommerdag "langt innpå skoga". Åsnes Kommuneskoger har tilbudt ett av forsøksfeltene for omstillingshogst i prosjektet som skal se på overgangen fra åpen til lukket driftsform. Foto: Tom Vegard Solberg.

Én av de skoglige møteplassene var i Stange. 35 personer møtte på skogkveld i Romedal i Sør-Hedmarken skogeierområde denne uka.

– Gode diskusjoner om vårt digitale skogbruksplanverktøy ALLMA, om lukket hogst og ny PEFC Skogstandard, forteller fagsjef Sverre Holm.

Turen til skogs foregikk i RASAs områder (Romedal Almenning og Stange Almenning).

Bildet viser leder for kvalitet og miljø i Glommen Mjøsen Skog, Andreas Holen, i skogen sammen med skogeiere.
NY STANDARD: Leder for kvalitet og miljø i Glommen Mjøsen Skog, Andreas Holen (t.v) var tilgjengelig for spørsmål. I ny PEFC Skogstandard finner vi en rekke endringer som påvirker hvilke valg skogeiere skal gjøre for skogen sin framover. Foto: Sverre Holm
Skogbruksleder André H. Bråtesveen orienterte om de flotte mulighetene for full oversikt i den digitale skogbruksplanen ALLMA. Foto: Sverre Holm

Stort arrangement i omstillingshogst

På Finnskogen har det vært et større arrangement om overgangen fra åpen til lukket hogst – såkalt omstillingshogst. Det var Åsnes kommuneskoger som sto i førersetet for arrangementet, akkompagnert av Glommen Mjøsen Skog og NMBU.

Skogbruksleder i Våler, Lars Erik Engebretsen, fortalte om lukket hogst sin plass i skogbehandlingen til Glommen Mjøsen Skog.

Bildet viser professor Andreas Brunner fra NMBU, maskinfører Thorbjørn Holth Nilsen fra TT Skogsdrift, daglig leder Simon Anderssson Støa i Åsnes Kommuneskoger KF og skogbruksleder Lars Erik Engebretsen fra Glommen Mjøsen Skog.
KUNNSKAP OM OMSTILLING: Fra venstre professor Andreas Brunner fra NMBU, maskinfører Thorbjørn Holth Nilsen fra TT Skogsdrift, daglig leder Simon Anderssson Støa i Åsnes Kommuneskoger KF og skogbruksleder Lars Erik Engebretsen fra Glommen Mjøsen Skog. Foto: Tom Vegard Solberg

Tilbys av Glommen Mjøsen Skog

Professor Andreas Brunner fra Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet (NMBU) på Ås er ekspert på området og forklarte hvordan vi skal omstille fra åpen hogst til lukket hogst. Brunner er også sentral i kursingen av skogbrukslederne i Glommen Mjøsen Skog i hogstformen.

40 skogbruksledere fra Glommen Mjøsen Skog har vært på kurs det siste året, og lukket hogst en del av mange tilbud som vi kan bistå skogeier med i forvaltning av sin eiendom.

TID: Etter 70 år med bestandsskogbruk, vil innfasingen av en andel lukket hogst ta lang tid. Ifølge professor Andreas Brunner er det snakk om en konverteringsperiode på 30 – 80 år. Foto: Tom Vegard Solberg

Mange skogeiere vil delta i prosjekt

Åsnes Kommuneskoger deltar med ett av forsøksfelteltene for omstillingshogst i et prosjekt som Glommen Mjøsen Skog deltar i. Fagsjef for skogskjøtsel, Sverre Holm i Glommen Mjøsen Skog, forteller om stor interesse for å være med i prosjektet, etter at han gikk ut og etterlyste skogeiere som er nysgjerrig på overgangen fra åpen til lukket hogst.

– Vi har fått inn over ti forslag til bestand bare de siste dagene. Dette er jo noe helt nytt, vi trenger kunnskap, og derfor er dette prosjektet viktig, forteller Holm.

NYSGJERRIG PÅ TEMAET: Omstillingshogst vekker interesse. Folk hadde tatt turen fra både fjern og nær. Foto: Tom Vegard Solberg

Vil ta flere år

– Det tradisjonelle bestandsskogbruket som vi har drevet med den siste generasjonen går ut på å skape homogene bestand med trær som er like store, gjerne samme treslag. Mens når vi driver lukket hogst, vil vi ha trær med ulik diameter og høyde og av ulikt slag. Derfor må skogen som har vært drevet som bestandsskogbruk gjennom det vi kaller omstilingshogst før vi kan begynne med lukket hogst, sier Holm.

– Omstillingshogst ligger jo på en måte midtimellom konvensjonell hogst og vanlig bledningshogst, forklarer Holm.

– Det å drive drive lukket hogst når du har allerede har en skog som har spredning i dimensjon, skal vi håndtere godt allerede i dag. Men stort sett vil det være en prosess som vil ta flere år. Det vil kanskje ta femti år enkelte steder å «klargjøre» skogen til egnet for lukket hogst. Det er utfordrende, men den utfordringen tar vi, sier Holm.

Vellykket skogdag i Idd

Tidligere i juni ble det gjenomført en skogkveld i strålende kveldssol på Prestebakke i Idd.

Skogbruksleder i Halden og Sarpsborg, Stein Aasgaard, og regionsjef Simen Løken i Glommen Mjøsen Skog sto for det faglige.

Også der møtte 35 skogeiere opp, i aldersspennet 30 til 90 år! Majoriteten var fra Idd. Også politikere fra Arbeiderpartiet, Rødt og Miljøpartiet de Grønne var representert.