Hopp til innhold

Vinn vinn

– I lengre tid har korona satt en stopper for sosial aktivitet, skogdager og andre arrangementer også blant bønder og skogeiere. Nå ønsker vi å utfordre skogeierne til å ta med familie og venner ut å få noen fine dager i skogen. Planting er en fin aktivitet for hele familien store som små, gamle som unge og i tillegg er det koronavennlig, sier de tillitsvalgte representantene for skogeierne i Solør, Leif Arvid Vaaler, Pia Lund og Trond Christensen.

Skogbruksleder Tom Vegard Solberg i Glommen Mjøsen Skog sier at noen dager i skogen med familien for å plante, vil være en vinn vinn-situasjon.

– Planter kommer i bakken, og skogeierne med sine familier får noen fine dager i skogen. Dette vil kunne være et svært godt bidrag. Så langt er noen plantelag på tre-fire personer i sving i Solør, men kaldt vær og snø i skogen utsetter oppstarten noe.   

For å friste til planting, er det satt opp nyttige premier

– Blant de som tar ut planter gjennom Glommen Mjøsen og gjør en plantejobb vil det bli trukket vinnere av motorsag og ryddesag levert av Lena Maskin i Våler, samt enda flere skogplanter fra Skogplanter Innlandet på Sønsterud, sier de tillitsvalgte. 

– Planter har vi nok av, sier Knut Esbjørnsen med et smil. 

Esbjørnsen tiltrådte som daglig leder for Skogplanter Innlandet denne uka.

– Etterspørselen etter råstoff fra skogen hatt en veldig positiv utvikling de siste årene og dette er en utvikling jeg tror vil fortsette. Det er ingen grunn til å utsette plantingen sier han bestemt.

Skogbrukslederen bekrefter dette, og sier det sjelden har vært så stor etterspørsel etter sagtømmer og trelast som nå.  

I gang

Plantingen er så smått i gang i Solør, men startskuddet går for alvor neste uke litt avhengig av været. Stengte grenser gjør det vanskelig å få inn utenlandsk arbeidskraft som normalt står for mye av plantingen.

– Glommen Mjøsen Skog har fått mange søknader fra folk som vil plante, det er veldig positivt. De utenlandske arbeiderne er svært effektive og har utført planting for oss i mange år. Vi har ingen forventning om at andre skal være like effektive, men vi er positive til at så mange vil plante, også lokale skogeiere, sier skogbrukslederen.

Egeninnsats som lønner seg

– Det er gode tilskuddsordninger som skogeier kan søke på. Planteutstyr kan man få kjøpt til rabatterte priser gjennom Glommen Mjøsen Skog, og det i tillegg til de nevnte gode tilskuddsordningene, gjør at skogeierne  har alle muligheter til å ta et tak i egne skoger.

I år kan skogeiere som planter selv få 1,50 kr per plante i tilskudd i tillegg til den allerede etablerte skogfondsordningen. Det eneste de trenger å gjøre er å ta kontakt med sin lokale skogbruksleder for å bli med på utfordringen og ta ut planter. 

– Forutsetningene for noen fine vårdager i skogen er så absolutt tilstede, samtidig som man kan gjøre en nyttig jobb både for miljø og kommende generasjoner. Vi håper så mange som mulig tar utfordringen, sier Pia Lund, Leif Arvid Vaaler og Trond Christensen.