Hopp til innhold

Tollef Mykleby (48) fra Deset i Åmot og Severin Myrbakken (54) fra Ophus i Stor-Elvdal er initiativtakerne til skogpoden. De er begge forstkandidater fra NMBU på Ås og de jobber begge som skogskakyndige for staten og reiser mye over hele landet. Hva fikk to skogbrukere fra Østerdalen til å starte podkast med tema skog?

– I jobben tilbringer vi mange timer i bilen og vi hører mye på podkaster. Vi har i et par år snakket om at vi savner noe «skogsnært» som vi kan lytte til. Jo, det finnes faglige podkaster – men vi savnet noe bredere. Kanskje noe mer hverdagslig og med litt preg av «lunsjprat». Severin mente at dette kan jo vi to gjøre! Så satte vi i gang. Tollef tok et lynkurs i podkasting på Youtube, vi gikk til innkjøp av mikrofoner og lagde vår første episode en sen februarkveld. Og nå er vi gang og koser oss med det.

Hverdagslig lunsjprat

«Skogsaken med Mykleby & Myrbakken» tar opp aktuelle saker og intervjuer skogfolk i lunsjpraten. De setter fokus på alle falsetter av skogbruket.

– Vi søker å bringe aktuelle temaer til torgs, men kommer stadig tilbake til de mer hverdagslige, de som aldri går av moten og som opptar oss skogbrukere. Skal dette bestandet tynnes, hvorfor ungskogpleide vi ikke dette feltet før? Lønner det seg å hogge nå – er det for tidlig eller er det for sent? Hva taper og tjener vi på? Er elgen et problem eller en ressurs eller begge deler?

Gjester i studio

Hittil har de snakket med ulike aktører i bransjen som markedssjefen i Glommen Mjøsen Skog, skogsentreprenør Gunnar Filtvedt og forsker Karen Marie Mathiesen. Det vil de fortsette med.

– Alle skal med – små aktører og store. Vi mener alle som en i de ulike leddene i verdikjeden er like viktige. «Skogsaken med Mykleby & Myrbakken» er å spre skogsglede, gi våre lyttere en innsikt i hva som foregår i skogbransjen og kanskje også komme med noen skråblikk fra vårt subjektive ståsted. Mest av alt gjør vi dette fordi det er gøy. Vi er jo begge skogsnerder med et stort hjerte for skogen, sier de.

– Neste episode blir i starten av denne uka – da skal vi ut for en sesongstart i skogen. Det er jo noe som heter planting – vi får nok også med oss en gjest!

 

FAKTA:

Severin Myrbakken
5-årig skogbruksutdannelse fra NMBU – (økonomi og taksasjon), mye etterutdanning også innenfor økonomi og verdsetting. Takst og verdsetting av skog har vært hovedarbeidet siden 1996, gjennom Glommen Skog og Eget firma siden 2003 Til sammen 30 års yrkeserfaring fra ulike skogbruksstillinger. Har forvaltet egen skog siden 1992, også naboskogeiendommer. Er skogbruker i jobb og fritid.

Eier og drifter skog og landbrukseiendommen Svendstu på Opphus i Stor-Elvdal. Samboer og har 3 «voksne» barn. Stor-Elvdøl av hele sitt hjerte. Glad i aktiviteter som ski, løping og jakt.

Tollef Mykleby 
5-årig skogbruksutdannelse fra NMBU  (1998 ressursøkonomi og planleggingslære). Hadde deretter en 4 årig «pause» fra skogsbransjen og jobbet da som kokk i London og Oslo. Gikk deretter tilbake til skogen. Arbeidet da med forvaltning av egen skogeiendom og var sterkt berørt part i prosessen med etableringen av Regionfelt Østlandet gjennom 10 år. Engasjert som skogkonsulent for Forstkandidat Myrbakken AS de siste 10 årene. Eier og driver skog og landbrukseiendommen Melgården på Deset i Åmot kommune. Gift og har to barn. Interessert i bygningsvern, historiske hager og jakt.