Hopp til innhold

AV: Gudmund Nordtun, administrerende direktør Glommen Mjøsen Skog

De opplysninger vi de siste dagene har fått om hva familien Buhlan i Elverum har vært utsatt for er trist og skremmende lesning. Trist fordi ingen skal behandles på denne måten. Skremmende fordi samfunnet rundt ikke reagerer raskt og tydelig når slike hendelser skjer. Med forbehold om å kjenne saken kun fra utsiden – dette er inntrykket vi sitter igjen med etter å ha lest mediedekningen den siste uken.

Vi får innblikk i at trakasseringen har pågått lenge, og det står langt fra til troende at dette «bare» er ubetenksomme guttestreker ingen har visst om.  Slik det framstår nå må myndighetspersoner ha kjent til det uten å ha reagert tilstrekkelig. Jeg synes også det er underlig at det skal være så vanskelig å bruke ordet rasisme. Som alle andre konflikter er det sikkert gjort kritikkverdige ting fra begge sider, men ut fra de gjengivelser og bilder som er vist – hvilken annen betegnelse enn rasisme kan en gi noe slikt?

Som Elverums største selskap er Glommen Mjøsen opptatt av verdiskaping, samfunnsbygging, bærekraft og ikke minst grunnleggende samfunnsverdier. I vår virksomhet skal vi være tydelige på hva vi kan akseptere av holdninger og verdier og hvor grensen for det akseptable går. Vi kan ikke akseptere at det i et lokalsamfunn foregår hatefulle ytringer og rasisme

Elverum er opptatt av å gjenkjennes som skoghovedstaden, Elverum er trebyen som frontes av den nye bydelen Ydalir, helsebyen, festspillbyen og håndballbyen. Vi tror ikke Elverum ønsker å bli identifisert som et sted der rasismen har gode kår. Brumunddal brukte utallige år på å bli kvitt stempelet de hadde, og jeg antar Ringsaker kommune kan fortelle mye om hvor skadelig det er for et lokalsamfunn å få en slik merkelapp.

Glommen Mjøsen Skog mener at vårt samfunnsansvar, i tillegg til å skape verdier i skogen, handler om tydelig å stå opp for hvordan vi skal omgås hverandre uavhengig av hudfarge, religion og kultur. Vi oppfordrer Elverum kommune og andre toneangivende samfunnsaktører i området å komme på banen og ta ansvar for at denne type holdninger ikke skal få utvikle seg. Sammen må vi signalisere en tydelig avstand fra hatefulle ytringer og atferd.

Det er høyst på sin plass å minne om Arnulf Øverlands alltid like aktuelle ord: «Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv»

Les saken på NRK Innlandet