Glommen-Mjøsen Skog - - Ansvarsfraskrivelse å ha en uavhengig klagenemd for rovdyrvedtak

- Ansvarsfraskrivelse å ha en uavhengig klagenemd for rovdyrvedtak

Gunnar Gundersen mener forslaget om en rovviltklagenemd bør skrotes først som sist. Foto: Kristina Skamsar

Regjeringen foreslår å utnevne en uavhengig nemd som skal behandle klager på rovdyrvedtak. -Bør legges i skuffen med én gang, mener leder i Naturbruksalliansen og næringspolitisk sjef i Glommen Mjøsen Skog Gunnar Gundersen.

Silje Ludvigsen 30.10.2019

Forslaget  fra Klima- og miljødepartementet går på at en uavhengig nemd skal behandle klager på vedtak om lisensjaktkvoter, skadefelling og rovdyrserstatning for beitebrukere.

- Jeg håper forslaget blir liggende i skuffen. Det er sikkert gode intensjoner i utgangspunktet, men når et argument for klagenemnda er at departementet har lav tillit - og så skal i tillegg departementet utnevne medlemmene av nemnda - da blir det latterlig, sier Gundersen til Nationen.

Les hele intervjuet i Nationen (for abonnenter)

Forslaget ble sendt ut på høring i sommer og høringsfristen var 1. oktober. Kritikken mot forslaget går på at dette vil føre til at rovdyrpolitikken ikke lenger behandles demokratisk og at regjeringen ikke vil ta ansvar for sin egen politikk.

- Rovdyrpolitikken, særlig når det gjelder ulv, er et av de mest betente politiske temaene i de områdene hvor dyra finnes. Da kan ikke regjeringen snike seg unna ansvar. Ei uavhengig nemnd kan man bruke når staten er en aktør med egeninteresser og man trenger en armlengdes avstand, sier Gundersen til Nationen.

Også på lederplass i Hamar Arbeiderblad denne uka støttes utspillet fra Gundersen om at forslaget må skrotes. Avisa peker på at en innføringen av en slik klagenemd undergraver demokratiet og gjør at ansvaret for beslutningene flyttes vekk fra klima- og miljøministeren.