Hopp til innhold

Fagsjef Sverre Holm i Glommen Mjøsen Skog sier til Nationen at interessen for furu har økt hos mange skogeiere fra Lesja i nord til Halden i sør – og at flere skogeiere satser på furu blant annet for å få en mer klimasterk skog.

– Etablering av mer furu og barblandingsskoger vurderes å være med på å skape en mer robust og klimatilpasset skog, i tillegg til at skogproduksjonen og Co2 fangsten øker, sier Sverre Holm.

Glommen Mjøsen Skog står for rundt 90 prosent av all furuplanting i Norge.

– Vi øker jevnt og trutt, og i år kommer vi til å plante rundt én million furu i Norge. Dette er mulig på grunn av en betydelig import av furuplanter fra Sverige. I nabolandet vårt i øst har både planteskoler og skogeiere satset stort på nettopp furu i en del år, sier Sverre Holm til Nationen.

Bevisst satsing på furu- og barblandingsskog

– Glommen Mjøsen skal øke furuplantinga vesentlig i årene som kommer. Vi burde plantet fem til seks millioner furuplanter i året, sier Sverre Holm.

Fagsjefen viser til flere forhold som gjør furua mer aktuell.

– Skogbrukerne er også stadig mer opptatt av å etablere mer barblandingsskog, eller effekten furua har som en stabilisator i framtidsskogen. Blant annet ønsker de å redusere faren for stormskader og råte. 

Les mer på nationen.no