Hopp til innhold
Det kan felles 12 ulver utenfor ulvesonen i vinter. Det besluttet rovviltnemndene for region 4 (Oslo, Akershus og Østfold) og region 5 (Hedmark) fredag, og fulgte dermed forslaget fra sekretariatet til rovviltnemndene, skriver Nationen
 
Ba om uttak av 16 ulv
Naturbruksalliansen ba rovviltnemndene vedta uttak i ytterligere ett helnorsk revir og i tre grenserevir i tillegg til Aurskog og Kynna. Selv med et slikt uttak er risikoen på oversiden av bestandsmålet, fordi potensialet for nye ynglinger er stort.

Naturbruksalliansens medlemmer støttet sekretariatets innstilling om uttaket på 16 ulv i de to helnorske revirene Kynna og Aurskog, men reagerte kraftig på at det nok en gang legges opp til en ulvebestand som ligger godt over Stortingets vedtatte bestandsmål. Alliansen mener at det at bestanden har ligget høyt over bestandsmålet over så lang tid medfører tunge belastninger for beitebrukere, jegere, friluftsfolk og innbyggerne generelt i ulvesonen.

– Det er på tide å ta grep som bringer oss ned på vedtatt bestandsmål. Siden målet skal ses over tid, mener alliansen at det kan tas sikte på å ligge i det nedre sjiktet av bestandsmålet, sier nestleder i Naturbruksalliansen og næringspolitisk sjef Gunnar A. Gundersen i Glommen Mjøsen Skog. 

– Vi vil be rovviltnemndene å vedta uttak i ytterligere ett helnorsk revir, samt i tre grenserevir. Alliansen foreslår uttak i Hernes- og Rømskogreviret og ber rovviltnemndene vurdere hvilke to andre grenserevir med majoritet arealbruk i Norge som er aktuelle, sier Gundersen.

Innspillene i sin helhet leser du her

FAKTA: 

Naturbruksalliansen er et samarbeid som er opprettet for å samle ulike nærings-, friluftsliv- og distriktsinteresser til felles/koordinert arbeid for å forbedre forvaltningen av ulvebestanden i Norge slik at den er i tråd med Stortingets vedtak og intensjoner. Samarbeidet Naturbruksalliansen består av følgende organisasjoner:
Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Norsk Sau og Geit, Norskog, Norges Skogeierforbund, Glommen-Mjøsen Skog, Folkeaksjonen Ny Rovdyrpolitikk, Norsk Almenningsforbund samt NJFF i Oppland og Akershus.