Glommen-Mjøsen Skog - Norsk massivtre kan redde hus fra jordskjelvskader

Norsk massivtre kan redde hus fra jordskjelvskader

Erfaringene fra jordskjelv over hele verden viser at betongbygninger som ikke er godt nok designet, klarer seg mye dårligere enn bygninger i tre. Foto: pixabay

Der jordskjelvfaren er størst i Europa, er trebruken minst. Et europeisk forskningsprosjekt viser hvordan betongbygg skal forsterkes med tre for å bli stående når jordskjelvet rammer.

Merete Haagenrud 13.04.2021

Nå er forskerne i gang med å bevise hvordan norske tretradisjoner kan styrke søreuropeiske mur- og betongbygninger når jordskjelvet rammer.

I følge forskning.no er planen å feste prefabrikkerte plater av massivtre (krysslaminert tre) til veggene på betonghus som står i jordskjelvutsatte områder.

Denne forskningen et godt eksempel på hvordan norsk næringsliv kan tjene på å hjelpe italienske byer med å beskytte seg.

Tre klarer seg best

Erfaringene fra jordskjelv over hele verden viser at betongbygninger som ikke er godt nok designet, klarer seg mye dårligere enn bygninger i tre. Overalt har flere omkommet i betongbygninger enn i trebygninger.

Les mer om prosjektet på forskning.no

Fakta om forskningsprosjektet E-SAFE

  • Fullt navn: Energy and Seismic Affordable renovation solutions.
  • Fire år langt prosjekt for å skape markedsmuligheter for ettermontering av beskyttelse som kan beskytte bygninger mot jordskjelv og samtidig spare energi.
  • Budsjett: 4,6 millioner euro. Over 85 prosent av budsjettet er bevilget av EU.
  • Koordineres av universitetet i Catania i Italia.
  • Norsk deltager: NMBU.