Glommen-Mjøsen Skog - Sofie og Emil deltok på plantedugnaden

Sofie og Emil deltok på plantedugnaden

Pause: Tvillingene Emil og Sofie (16) tar seg en pust i bakken mellom planteøktene sammen med lillebror Gaute (11).

- Dette klarer vi! Det er fint å være ute og samtidig tjene litt penger. Tvillingene Sofie og Emil Nordtun stilte opp for Glommen Mjøsen Skog på den store skogplantedugnaden.

Merete Haagenrud 21.07.2021

Sofie og Emil (16) hadde travle og ikke minst varme dager siste uka i juni. Med plantespett og pågangsmot inntok de skogen rundt Hamar og Vang. Begge er enige om at det er en fin jobb.

- Det har gått fint, sier Sofie og Emil. – Men det var litt slitsomt med all kvisten som måtte bort før vi kunne sette plantene i jorda, sier de.

- Det minner litt om da vi lette etter meitemark i barnehagen, ler Sofie.  

Også ansatte er oppfordret til å melde seg som plantører. En av de som ønsket å friske opp gammel kunnskap var administrerende direktør Gudmund Nordtun, som også tok seg av sine håpefulles grunnopplæring.  

- Vi brukte tid på det viktigste; å finne gode planteplasser, plante i rett avstand og behandle plantene slik at de holdt seg friske og fine helt til de kom skikkelig i jorda, sier han.

Sporty Nordtun-gjeng3.jpg

Team Nordtun: fv Gudmund, Gaute, Emil og Sofie. 

Fin arbeidserfaring

Glommen Mjøsen Skog har gjort en rekke tiltak for å få norske ungdommer til å plante skog siden innreiseforbudet for våre utenlandske sesongarbeidere skapte stor usikkerhet for årets vårplanting. 

- Våre profesjonelle, utenlandske sesongarbeidere slapp ikke inn på grunn av koronarestriksjoner og stengte grenser til vårplantingen. Glommen Mjøsen Skog satte umiddelbart i gang med å søke etter norske plantører og oppfordret ungdommen til å søke. Interessen har vært uventet og overveldende. I vårsesongen har vi hatt 240 ungdommer i sving, sier Gudmund Nordtun.

Lønning neste

Skogkulturleder Christian Dufseth i Glommen Mjøsen Skog er fornøyd med resultatet.

- Dette var ikke de enkleste plantefeltene å starte med. Feltene var ikke markberedt, dermed er det ekstra viktig å fjerne humus slik at rotklumpen på planta blir satt dypt og kommer i god kontakt med jordsmonnet. Det ser det ut til at Sofie og Emil har hatt god kontroll på, sier skogkulturlederen.

- Nå gjenstår det å beregne lønna og takke for innsatsen!