Hopp til innhold
Guro Breck i en portal av granbar.
Guro Breck, leder for kommunikasjon og marked i Glommen Mjøsen Skog, var glad for muligheten til å kunne vise fram skogbruk og treindustri for de over 700 konferansedeltakerne på Agenda Innlandet. Foto: Hans Haug

– Her var det kjempefint, med alle trærne på scena og rundt i hallen, sa Anne Mathisen fra Sparebank 1 Østlandet som slo seg ned på benker av tømmerstokker for å spise sammen med Anja Holmøy Aamold og ordfører Turid Backe-Viken fra Trysil.

Anne Mathisen, Anja Holmøy Aamold og Turid Backe-Viken.
Trysil-ordfører Turid Backe-Viken til høyre mener dagens debatt om skogbruk er for isolert på naturvern, uten å se det store bildet. Her er hun sammen med Anne Mathisen fra Sparebank 1 Østlandet og Anja Holmøy Aamold fra Trysil kommune. Foto: Rannveig Røstad

Sammen med 700 andre var de med på konferansen Agenda Innlandet om utfordringene og mulighetene Innlandet står overfor nå. Glommen Mjøsen Skog er en av samarbeidspartnerne til konferansen og ønsket å vise skogens betydning.

Tok skogen inn

Derfor ble hallen fylt med en mengde trær. Mange av dem har nettopp vært juletrær i Elverum sentrum, og nå ble disse grantrærne gjenbrukt med en annen misjon enn å gi julestemning. Sammen med furutrær, løvtrær og skogplanter i ulike stadier var de med å fortelle om skogbruket som en fornybar og sirkulær næring der vi planter, pleier og hogger skogen – om og om igjen.

Menneskemylder i hall pyntet med trær.
Glommen Mjøsen Skog hadde tatt trær og skogplanter av ulike slag og størrelser inn i Terningen Arena til konferansen. Foto: Hans Haug

– Veldig moro at vi fikk fylle et 500 kvadratmeter stort område med skog og tre, synes leder for kommunikasjon og marked i Glommen Mjøsen Skog, Guro Breck.

Spekteret av produkter fra tre

Mange produkter vi trenger i hverdagen lages av tre.  Ved et stort tårn inne i hallen kunne konferansedeltakerne se eksempler på det i form av alt fra bygningsmaterialer og melkekartonger til tekstiler, kosmetikk og matvarer.

Utstilling av ulike produkter som trestol, pappservise, trepellets og planke.
En stor innstallasjon av produkter som lages av tre. Foto: Hans Haug

– Vi erfarer at folk har et sterkt forhold til skog, og at de har et ganske selvfølgelig forhold til produktene som kommer fra skogen: Alt som skal til for å bygge hus og hjem med reisverk, kledning, sponplater, parkett og listverk. Og papp- og papirprodukter vi bruker hver eneste dag, fra dopapir til matemballasje, pappkartonger og skrivepapir. Men hva som skjer imellom der, er det mindre kunnskap om – og vi har så mye å fortelle, sier Breck.

Skogplanting og spekteret av treslag, og det store omfanget av miljøhensyn, er noe av det Glommen Mjøsen Skog la vekt på å vise fram i Terningen Arena.

Jonas Gahr Støre, Gudmund Nordtun og Anita Ihle.
Statsminister Jonas Gahr Støre fikk med seg en skogplante og viktige innspill fra skogbruket fra administrerende direktør Gudmund Nordtun og næringspolitisk rådgiver Anita Ihle. Foto: Hans Haug

Budskap til statsministeren

Statsminister Jonas Gahr Støre var en av dem som holdt innlegg på konferansen. Ved ankomst ble han møtt av styreleder Heidi Hemstad, administrerende direktør Gudmund Nordtun og næringspolitisk rådgiver Anita Ihle. De hadde flere viktige budskap til Støre fra skogbruket.

Fra scenen etterpå understreket statsministeren at Innlandet har fantastiske muligheter knyttet til tømmerstokken.

Heidi Erikstad, Ane Christensen Tange og Anna-Thekla Tonjer.
Heidi Erikstad fra Elverum Vekst tror mange ikke er klar over hvor viktig skogbruket er for regionen vår. Her sammen med kollega Anna-Thekla Tonjer (til høyre) og Ane Christensen Tange (i midten) som er PhD-stipendiat på skogbruk og miljø i Glommen Mjøsen Skog. Foto: Rannveig Røstad

Verdiskapingen fra skog og tre

Innlandet har i dag en firedel av landets verdiskaping fra trelast- og trevareindustri og 5000 personer har arbeidet sitt med grunnlag i skogbruket.

– Vi er glade for at Moelven Industrier ville være med oss på laget på konferansen. Verdikjeden skog og tre har stor betydning for Norge som helhet og i en rekke lokalsamfunn. De færreste vet at Moelven har så mange som 12 fabrikker bare i Innlandet. I tillegg til de mange arbeidsplassene på hvert anlegg, gir det store ringvirkninger, sier Breck.

Glommen Mjøsen Skog er for øvrig største eier i Moelven Industrier ASA, og har en eierandel på 66,87 prosent.

Administrerende direktør Gudmund Nordtun, næringspolitisk rådgiver Anita Ihle og leder for kommunikasjon og marked Guri Breck snakket med mange om hvordan skogbruket drives i dag. Foto: Hans Haug