Med bruk av skogfond og klimatilskudd er gjødsling av skog et av de mest lønnsomme tiltakene skogeier kan gjennomføre. Fra 2021 er også områder grensende til Oslofjorden igjen inne i ordningen med klimatilskudd etter at de tidligere nådde taket for areal i forrige beregningsperiode.
Bestillingsfristen for gjødsling er 1. mars.
Kontakt din skogbruksleder for mer informasjon.
Hvorfor gjødsle skogen
Gjødsling av skog fører til økt tilvekst, som igjen gir økt CO2-fangst. Dette er et av tiltakene som er foreslått i rapporten Klimakur 2030: Tiltak og virkemidler mot 2030 , og som har virkning også i et kortsiktig perspektiv innenfor 10 år.
Gjødsling av skog vil øke den årlige produksjonen på arealet med omlag 0,15 m3/dekar. Aktuelt årlig areal ligger på 50-100 000 dekar. Årlig CO2-opptak som følge av gjødsling i et slikt omfang over en tiårsperiode kan anslås til 0,2 millioner tonn CO2. Til sammenlikning har Norge har et totalt årlig klimagassutslipp på 50-60 millioner tonn.
Gjødsling er et effektivt tiltak for å øke produksjonen på arealet og gir umiddelbar respons i form av økt tilvekst. Verditilveksten etter gjødsling gir god lønnsomhet i tiltaket.
Egnede vegetasjonstyper
Det kan gjødsles på egnede arealer på vegetasjonstypene
- blokkebærskog
- bærlyngskog
- blåbærskog
- småbregneskog
- storbregneskog
- torvmark med etablert foryngelse
Mer om tilskuddsordningen leser du på landbruksdirektoratet.no