Hopp til innhold
Fire unge mennesker med utstyr for skogplanting.
Polske skogstudenter jobber med skogplanting i Ringsaker. Fra venstre: Oliwier Procajlo, Adam Kominek, Laura Horbik og Fabian Targoni. Alle foto: Hans Haug

Denne sommeren har Glommen Mjøsen Skog flere arbeidere i skogen enn noen gang tidligere.

– Vi har i sum nesten 270 skogsarbeidere som planter og rydder for oss gjennom denne sesongen, sier skogkulturansvarlig i Glommen Mjøsen Skog, Christian Svenkerud. Det er rundt 35 flere enn i fjor.

Skogsarbeidere fra ulike land

Mannskapene er en blanding av norske og utenlandske skogsarbeidere.

– Over 30 norske ungdommer og skogstudenter har sommerjobb hos oss, sier Svenkerud.

De øvrige kommer fra land som Serbia, Polen, Latvia, Norge, Sverige, Romania og Ukraina. Flere har lang erfaring og kommer tilbake hit for å jobbe her år etter år.

Les også: Far og sønn fra Polen elsker å rydde plass til kvalitetsskogen

Skogsarbeiderne er er ansatt i datterselskapet Glommen Skogtjenester eller hos andre entreprenører Glommen Mjøsen Skog samarbeider med.

Alle tar jevnlig kurs gjennom Skogskolen for å sikre at de har oppdatert kunnskap om planting og ungskogpleie. I tillegg får de veiledning og oppfølging av Glommen Mjøsen Skogs skogkulturledere ute i skogen.

Ung kvinne med skogplante-utstyr.
Laura Horbik synes skogplanting i Norge er hardt arbeid, men hun nyter naturen og utsikten.

Polske skogstudenter

Blant de mange skogsarbeiderne er fire unge skogstudenter fra Polen. Laura Horbik (snart 20) er svært fornøyd med å få denne jobbmuligheten.

– Jeg har aldri vært i Norge før, og ville benytte sjansen til å oppleve et nytt land, sier hun.

Horbik anslår at de har plantet rundt 50 000 skogplanter de siste fire ukene. Været har bydd på utfordringer med mye regn.

– Skogen er annerledes enn i Polen, med mer fjellterreng, så det er ikke like enkelt å plante her. Men jeg liker veldig godt den norske naturen, sier hun.

Mann planter skog.
Stig Evensen har jobbet som lærer i alle år. Nå er han pensjonist og synes det er topp å jobbe ute i skogen.

Pensjonistene i skogen

Det er ikke bare unge studenter som står på i skogen i sommer. Jo Stuan og Stig Evensen har tidligere jobbet som lærere. Nå er de to spreke pensjonistene skogplantere.

–Vi har veldig glede av å kunne være ute i naturen, få frisk luft og holde oss i form, sier Jo Stuan.

– Dessuten er det fint å tjene noen ekstra kroner, blunker han.

Stig Evensen legger til at de i tillegg føler at de gjør noe viktig med å plante ny skog.

– Det er spennende å være med og se god skogskjøtsel og vi bidrar inn i det grønne skiftet, sier han. De to spreke karene blir begge 70 år i år, og tenker å fortsette og plante skog til de blir 80.

Jo Stuan og Stig Evensen er glade i å jobbe i skogen. Se hvorfor!

Økning i skogplanting

Til sammen regner Glommen Mjøsen Skog med å plante over 13,5 millioner trær i år.

– Det er mer enn én million skogplanter mer enn i fjor, forteller fagsjef skogskjøtsel, Sverre Holm. I tillegg kommer 2,5 millioner planter selskapet selger til skogeiere som planter selv.

Rekordmye ungskogpleie

Skogsarbeiderne i Glommen Mjøsen Skog gjør dessuten mer ungskogpleie i år enn noen gang tidligere. Selskapet har et mål om at over 80 000 dekar skog skal bli ungskogpleid i år, og er allerede nå på god vei mot å nå målet.

–  Ungskogpleie er en viktig investering for skogeierne rent økonomisk, samtidig som det gir bedre kvalitet på tømmeret og er et viktig klimatiltak fordi skogen binder mer karbon. Dessuten gjør ungskogpleie skogen mer robust til å tåle framtidens klimautfordringer, sier Holm.

Les mer om ungskogpleie og hva Glommen Mjøsen Skog tilbyr!

Takket være rekordmange skogsarbeidere kan Glommen Mjøsen Skog øke mengden skogplanting og ungskogpleie i år, sier fagsjef skogskjøtsel, Sverre Holm.

Jobben sesongarbeiderne i Glommen Mjøsen Skog gjør med planting og ungskogpleie er avgjørende for å sørge for ny skog av god kvalitet. Det trenger vi for å sikre nok fornybart råstoff til alle hverdagsproduktene som lages med innhold fra tre; alt fra papp og papir til medisiner og tannkrem.

– Vi er utrolig takknemlige for innsatsen til alle de flinke skogsarbeiderne våre, sier Sverre Holm.