Hopp til innhold

Glommen Mjøsen Skog skal denne våren sette ut rundt 8 millioner planter. Normalt plantes mesteparten av samarbeidende entreprenører, som stort sett benytter utenlandsk arbeidskraft.

– Innreiseforbudet som følge av koronaen, har dramatiske konsekvenser for årets vårplanting. For å få alle plantene i jorda har vi oppfordret flest mulig skogeiere til å plante selv, og samtidig gått bredt ut og søkt etter norsk arbeidskraft, sier skogsjef Jan Gaute Lie i Glommen Mjøsen Skog.

Nå har 300 personer sendt inn søknad på de 50 stillingene som ble lyst ut.

– Dette hadde vi ikke ventet oss, samtidig er det svært gledelig at så mange kunne tenke seg å bidra til plante skog, dette er jo faktisk framtidens lunger, sier Lie.

– Ikke bare å sette ned ei plante
Christian Svenkerud i Glommen Mjøsen Skog har ansvaret for bemanningen. Han setter sammen lag som får tildelt hver sine geografier for planting, fra Lesja og Røros i nord, helt ned til Halden i sør.

– Å plante skog er ikke bare å sette ei plante i bakken. Det krever opplæring for å sikre at kvaliteten på arbeidet er god nok slik at planta faktisk overlever, sier skogskjøtselsansvarlig Christian Svenkerud.

– Alle plantører vi sysselsetter gjennom Glommen Mjøsen Skog må gå gjennom kurs i planting, som må bestås før oppstart, sier Svenkerud.

Proff klarer 1500 planter daglig
Han regner med at plantesesongen vil vare litt lenger enn normalt, på grunn av opplæring og at arbeidstempoet på ferske plantører sjelden kan måle seg med de proffe.

– En nybegynner regner vi med kan klare 500 planter pr dag. En profesjonell skogplantør fra våre samarbeidende entreprenører klarer 1500 planter per dag, sier Svenkerud

– De aller fleste som har søkt har jo ikke sett et planterør før. Men det viktige er at de er motivert og klare for fysisk jobb ute. Vi er helt sikre på at vi kommer til å finne mange gode kandidater i søknadsbunken og vi kommer trolig til å ansette flere enn 50 stykker, sier Svenkerud.