Lukket hogst
Klukhagan er et populært friluftsområde og dette er det lagt vekt på i valg av hogstform. Derfor blir det få åpne hogstflater på det 130 mål store området det skal hogges i. På over 100 mål blir det såkalt lukket hogst, der ikke alle trærne hogges.
En vesentlig hensikt med dette er å bevare en del av det eksisterende skogbildet. I viktige friluftslivsområder skal det legges spesiell vekt på å utnytte mulighetene for bruk av lukket hogst, ifølge ny Norsk PEFC Skogstandard.
– På arealene med lukket hogst lar vi mange av de største trærne stå, men hogger dårlige trær som står i fare for å blåse over ende, og rydder plass til at nye trær skal få vokse opp. Vi har et større omfang av lukket hogst her nettopp av hensyn til at dette er et så sentralt turområde i byen, sier regionsjef i region Mjøsa i Glommen Mjøsen Skog, Jan Gaute Lie.
Hogsten gjennomføres på vinteren, slik at det blir mest mulig skånsomt for skogbunnen.
Deler av Klukhagan eies av Signe Louise Berthelsen og Hans Olav Wedvik på Børstad gård. De er opptatt av å ta hensyn til at denne skogen er et mye brukt turområde.
– Vi legger nå til rette for at vi kan forvalte skogen ved en større grad av lukket hogst og mindre flatehogst i framtida, sier Hans Olav Wedvik.
Planter ny skog med eik
De få åpne hogstflatene vil bli plantet med gran- og furutrær. I tillegg vil vi plante et eget felt med eiketrær i Hamar kommunes del av skogen.
– I det området er det en stor andel av grantrærne som har råte, noe som medfører at trærne har dårlig sunnhet og lett kan blåse over ende. Derfor vil vi prøve noe annet. Selv om det ikke er vanlig å plante eik i våre områder, tror vi lokalklimaet her passer bra og at det kan bli en fin variasjon i skogen, sier skogforvalter for Hamar kommune, Bent Roger Hegg.