Hopp til innhold

– Kan man gå seg bort i denne skogen? Har noen sett kantareller her? Hvilke kjemiske stoffer i grantreet gir vaniljesmak? Hva heter appen som viser oversikt over turkart? Har reven i Norge rabies?

Spennet på spørsmål var vidt da kvinnene fra voksenopplæringen i Elverum hadde utetime der skog- og trebruk, friluftsliv og allemannsrett sto på timeplanen. Nærmere 10 ulike nasjonaliteter var samlet og fikk en innføring i jaktregler, fiskekort, dyreliv, hoggormbitt, sopp-apper, hva brukes tømmer til etter de er hogd, skogplanting, navn på kongler og oppskrift på trollkrem.

apppen.jpg
Muligheten til å sanke gratis sopp og bær og installere appen «Soppkontrollen» og «Norgeskart», ble fort høyaktuelle tema. 

stavåsdammen.jpg

Flere av deltakerne hadde allerede vært på sanketurer og laget syltetøy av både blåbær og tyttebær. De hadde kjennskap til fisking – noen hadde bodd på Vestlandet en periode – med gode muligheter for havfiske, men prøvd seg på fersvannsfiske i Glomma uten det helt store resultatet. Spørsmålet om Stavåsdammen var et godt fiskevann forble ubesvart, men reglene om fiskekort ble nøye gjennomgått.

britt.jpg

Opplegget er støttet av Gjensidigestiftelsen og var i regi av daglig leder Britt Gottlund fra organisasjonen Kvinner i Skogbruket, som hadde tatt inititativ overfor Glommen Mjøsen Skog til å være med på skogdagen i Elverum.

blaabær.jpg

Som Elverums største selskap er Glommen Mjøsen opptatt av verdiskaping, samfunnsbygging, bærekraft og ikke minst grunnleggende samfunnsverdier. 

I sommer skrev Glommen Mjøsen skog en kronikk hvor vi tar tydelig avstand fra hverdagsrasisme og ønsker å støtte opp om aktivteter som bidrar til et mer inkluderende samfunn.

plukking.jpgSkogbunnen rundt Stavåsdammen ble saumfart på jakt etter kantarellhemmeligheter. Kantarellplassene forble en uløst gåte, men til gjengjeld bød skogen på blåbær i rikelige mengder blant furuleggene.

– Svært store blåbær! Mine barn er så glad i blåbærsyltetøy, respondere en av deltakerne, som hadde med seg boks til å plukke i. 

varme.jpgMat i friluft – i form av piknikk i parker, helgrilling av dyr var flere kjent med fra før. Bålforbudet fra 15. april – 15. september ble gjennomgått. Samt telefonnmmer til nødetatene, dersom det begynner å brenne. Bålet denne dagen var godt å ha for kaffen og noe å varme seg på ved begynnende hustrige høsttemperaturer. 

fff.jpg