Hopp til innhold
Mads Øverstuen
Mads Øverstuen hatt sommerjobb i Glommen Mjøsen Skog i flere år. Nå leverer han straks sin masteroppgave på skogfagsstudiet på Ås og begynner rett i jobb som skogbruksleder. Foto: Silje Ludvigsen

23-åringen er snart ferdig med fem års studier i skogfag ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås. I slutten av mai starter han i fast jobb som skogbruksleder for Glommen Mjøsen Skog i Stange.

– Jeg er strålende fornøyd og gleder meg til å begynne å jobbe, sier Mads Øverstuen og forteller at de fleste av medstudentene nå går rett ut i relevante jobber.

Flere søkere enn noen gang

Ved NMBU har det aldri før vært så mange søkere til bachelor skogfag, med 346 søkere totalt til høstsemesteret 2024. Dette er en økning fra 290 søkere året før. Av disse søkerne har hele 82 oppgitt skogfag som førstevalg, mot 59 søkere året før.

Samtidig har Høgskolen i Innlandet (HINN) på Evenstad opplevd liknende suksess med sitt nye deltidsstudium, Master i Bærekraftig Skogforvaltning. Til tross for å ha planlagt bare 20 plasser, har de mottatt hele 70 søkere og håper nå å kunne ta inn 30 studenter fra høsten 2024. Det skriver Velg Skog, som jobber med rekruttering, kompetanse og omdømmebygging for skognæringen.

Torgrim Fjellstad og Silje Ludvigsen
Torgrim Fjellstad og Silje Ludvigsen i Glommen Mjøsen Skog er strålende fornøyd med at flere unge velger å studere skogfag. – Vi trenger kompetansen, sier de. Foto: Guro Breck

Trenger kompetansen

Skogsjef Torgrim Fjellstad og HR-leder Silje Ludvigsen i Glommen Mjøsen Skog er veldig glade for at så mange nå velger skogfag. Skognæringen trenger folk framover og jobbmulighetene er mange.

– Det er veldig gledelig med en så markant økning søkere til skogfagstudier. Vi trenger ansatte med god kompetanse i skogfag, sier Torgrim Fjellstad.

– Skogen er virkelig en skattekiste av muligheter for å gjøre karriere innen fornybare ressurser og ta del i det grønne skiftet. Vi i næringen gleder oss til å ønske nye kloke, grønne hoder velkommen til oss i framtiden, sier Ludvigsen.

Velg Skog-satsing gir resultater

Skognæringen har i flere år jobbet målrettet for å vise unge hvilke spennende jobbmuligheter de kan få innen skogbruket. Ludvigsen trekker fram arbeidet Velg Skog har gjort på dette feltet, som har vært et løft i synliggjøringen av skogsektoren som jobbarena.

Kristin Slyngstad
Kristin Slyngstad i Velg Skog-programmet roser det gode samarbeidet i skognæringen for å øke rekrutteringen. Foto: Norsk Skogbruk

Daglig leder i Velg Skog, Kristin Slyngstad, er svært fornøyd med søkertallene for høsten.

– Jeg er utrolig glad for å se at de mange markedsføringsaktivitetene vi har gjennomført de siste årene gir konkrete resultater med økt tilstrømming av studenter. Det ser ut til at ungdom er i ferd med å få øynene opp for hvilke fantastiske arbeidsmuligheter som finnes i skognæringen, sier Slyngstad. Hun trekker blant annet fram formidlingen fra unge skogambassadører i sosiale medier som en av suksessfaktorene.

Anbefaler skogfag til andre

Skogstudent Mads Øverstuen leverer masteroppgaven sin 15. mai, og bare en drøy uke etterpå starter han i sin nye jobb som skogbruksleder.

– Jeg har lyst til å begynne å jobbe så fort som mulig, sier 23-åringen.

Han er spent, men kjenner til arbeidsplassen allerede fordi han har vært sommervikar i Glommen Mjøsen Skog under studiene.

– Jeg begynte som sommervikar etter første året på Ås og fikk umiddelbart ansvar for mye forskjellig som å kontrollere plantefelt og ungskogpleie og jeg hadde direkte kontakt med skogeiere. Det har jeg satt fryktelig pris på å kunne gjøre ved siden av studiene. Vi har mye teori vi skal gjennom på skolen, så det har vært veldig bra å få brukt kunnskapen i praksis ute om sommeren, synes Øverstuen.

Hva vil du si til andre som vurderer samme studieretning som deg?

– Du bør ikke sitte og vurdere, det er bare å begynne! Det er utrolig mye forskjellig du lærer på skogfag og det er mange forskjellige retninger. Det er mye spennende å lære om og gode jobbmuligheter etterpå, sier Øverstuen.

– Dessuten er den sosiale biten utrolig givende også. Det er veldig bra miljø på Ås, og det er alfa og omega for å trives som student, slår han fast.

Les også: Kari oppfordrer flere til å velge skogfag – spesielt jenter