Hopp til innhold

– Jeg fortet meg å ta opp telefonen for å filme fra førerhuset. Det viste seg at jeg hadde god tid. Bjørnen var helt avslappet der den kom luntende mot meg, og det virket ikke som den enset meg.

Se filmen Tonje tok her

– Bjørnen reiste seg etter hvert opp på to bein og snuste litt i lufta før den oppdaget meg og gikk sin vei, forteller Tonje Myrene som er skogsmaskinlærling hos Johansen Skogsdrift i Elverum.

Hun er tidlig på jobb og har tidligere sett gaupe på veien til et hogstfelt, og selvfølgelig en del elger fra førerhuset på lassbæreren.

– Jeg synes jeg får mest ut av dagen ved å starte tidlig. Arbeidstiden er fleksibel så lenge jeg ikke kjører skift og er avhengig av skiftordningen. Denne dagen var jeg helt alene i feltet, så jeg hadde ingen å dele dette med der og da. Men heldigvis rakk jeg å dokumentere denne helt spesielle naturopplevelsen.

– Dette er krydder i hverdagen, sier hun. – Jeg har hørt om andre kollegaer som har opplevd nysgjerrige ulver, men foreløpig ingen andre bjørnehistorier, så dette var veldig moro.

Stortrives i skogsmaskina

Tonje Myrene er snart ferdig med det første året av den to-årige lærlingperioden på veien mot å bli skogsmaskinfører. En maskinførers arbeidsdag er krevende mentalt. Skogsmaskinene er avanserte, og førerne må ta hensyn til flere ting samtidig.

– Det er litt av en konsentrasjonsøvelse, men jeg føler at det går fint. Det er viktig å ta seg god tid til å planlegge oppdraget, spesielt hogstmaskinføreren må legge opp smarte og effektive kjøreruter.

– I tynninger slik som i dette tilfellet vil hogstmaskinføreren legge igjen tømmer både her og der. Som lassbærerfører er det min jobb å plukke opp tømmeret, ved å følge den samme kjøreruta som hogstmaskina. I sporloggen blir blant annet kjøreruta og hvert tre som hogges registrert, så dette er et av de viktigste verktøyene jeg har.

– Tynninger er tidkrevende fordi du må være svært påpasselig for ikke å skade de gjenstående framtidstrærne. Ideelt sett ville jeg nok ligget nærmere hogstmaskina, det går fint i sluttavvirkning, men i tynninger må man ta seg god tid, forteller hun.

Kommet for å bli i yrket

Hun er den første jenta som tar lærling-løpet hos Johansen Skogsdrift, en av Glommen Mjøsen Skogs faste entreprenører. Johansen Skogsdrift har siden 2006 hatt status som lærebedrift, og har tidligere vært finalist i kåringen «Årets lærebedrift» i Maskinentreprenørenes Forbund.

– Jeg er kommet for å bli. Jeg er blitt veldig godt tatt imot og vil gjerne rose den oppfølgingen jeg har fått som lærling. Dette er helt topp, jeg har veldig lyst til å fortsette med å ha skogsmaskina som mitt kontor, sier hun.