Hopp til innhold

– Ikke blikkboks eller betongbunker

Laftede tømmerbygninger preger gårdstunet, og Børre Rogstadkjærnet var aldri i tvil om at han ville fortsette å bygge i tre.

IMG_1712.JPG

– Her passer det ikke med blikkboks eller betongbunker, gliser han. – Som skogeier dras jeg selvfølgelig i treetes retning. Det måtte bli et bygg i tre. Jeg har ikke engang innhentet tilbud fra leverandører av andre løsninger.

Konkurransedyktig

Det gamle kyllinghuset brant ned til grunnen i romjula 2019. Brannårsaken var feil i en sikkerhetsbryter. Det hastet med å få byggeprosessen i gang, og allerede i februar hadde han bestemt seg for å gå for tilbudet fra Alvdal Skurlag.

– Dette er den tredje driftsbygningen jeg har befatning med levert av Alvdal Skurlag – tidligere Materialbanken på Røros. Erfaringen både med det byggetekniske og leverandøren er god, og jeg ville gjerne oppføre kyllinghuset i massivtre forutsatt at prisen matchet prisen på et på et tradisjonelt bygg i reisverk – og det gjorde den.

Flott fasade

Utseendemessig minner modulløsningen om slipplaft-teknikken med synlig bindingsverk og grove veggstokker. Her er bindingsverket i limtre og mellomrommene fylt med prefabrikkerte veggmoduler i grovt tømmer. Modulene, som er satt sammen av seks toms tømmer, er tre og en halv meter høye og fem meter lange. Trefiberisolasjon fra Hunton på Gjøvik fyller ytterligere fem tommer før stålplater vil dekke veggene innvendig i kyllinghuset.

– Stålvegger er valgt av hygienehensyn, de er enkle å rengjøre mellom hvert innsett, forklarer han. – Nye krav om vinduer i denne typen driftsbygninger er på trappene. Dette har vi tatt hensyn til og vinduene gjør fasaden ekstra tiltalende.

IMG_1696.JPG

Skaper «glanekø» på riksvei 25

I løpet av 14 dager skal råbygget være montert. Veggmodulene til det 85 ganger 23 meter store bygget skal opp i løpet av en uke, etter ytterligere en uke skal takstolene være på plass. Kona Eva melder om stor interesse og mange som stikker innom for å følge byggeprosjektet.

– Siden gården ligger langs riksvei 25 har vi god oversikt over trafikken og vi ser det blir «glanekøer», spesielt i helgene når Trysiltrafikken setter inn, sier hun. – Det er jo litt artig, da!

IMG_1719.JPG

Bygg reis deg: De som ferdes på Rv 25 østover fra Elverum i retning Trysil kommer garantert til å legge merke til bygningen som er under oppføring i massivtre – kortreist og miljøvennlig!

IMG_1717.JPG

Praktbygg i tre: Monteringen av det 2000 kvadratmeter store kyllinghuset pågikk for fullt da vi var på besøk. Seks kilometer med varmekabler går med til oppvarming!

IMG_1726.JPG

Ubehandlet: Det står allerede en driftsbygning i massivtre på gården. Den 500 kvadratmeter store garasjen oppført i 2010 har fått sin naturlige farge fra vær og vind. Slik blir også fasaden på den nye bygningen etter hvert.

På vei fra Alvdal.jpg

Levert av Alvdal Skurlag: Fra Alvdal til Elverum.

FAKTA: Materialbanken AS ble etablert av Glommen skog og Røros kommune i 1999, for å kunne fremskaffe tradisjonelle materialer til restaurering av kulturminnet Røros. Virkeområdet ble raskt utvidet, og materialbanken har siden den gang levert produkter til mange av landets mest kjente restaureringsprosjekter.

I 2014 fusjonerte Alvdal Skurlag med Materialbanken, noe som medførte en stor utvidelse av produktsortimentet hos skurlaget. I tillegg til standardvarer, tilbys skurlast i alle dimensjoner det er mulig å finne råstoff til her til lands. Glommen Mjøsen Skog sorterer ut det groveste og mest malmrike tømmeret, og leverer det til Vingelen hvor det blir skåret og foredlet – Skreddersydd til prosjekter innen restaurering og nybygg.