Hopp til innhold

Hva er ungskogpleie?

Ungskogpleie innebærer å rydde plass til de framtidstrærne du ønsker å satse på. Ungskogpleie foregår med ryddesag, der uønskede trær og konkurrerende vegetasjon tas ned. Ungskogpleie er viktig for å unngå at trærne må konkurrere om lys, vann og næring. Når trærne står for tett, vil noen av trærne dø (selvtynning), og da er det ikke sikkert at det er trærne med best kvalitet som overlever.

Hvorfor bestille ungskogpleie av Glommen Mjøsen Skog?

Glommen Mjøsen Skog har dyktige mannskaper som gjerne utfører ungskogpleie for deg. Ungskogpleie er et av de mest lønnsomme tiltakene du kan gjøre i skogen din, og det er gode støtteordninger, slik at store deler av regningen dekkes.

Mange har ambisjoner om å gjøre ungskogpleie i skogen selv, men ofte går tiden fort uten at man får gjort jobben mens trærne er i riktig høyde. Utsettes tiltaket for lenge blir det mer jobb og effekten blir mindre. Skogbruksplanen gir en god pekepinn på når du ungskogpleie bør gjøres.

Din lokale skogbruksleder stiller gjerne til gratis befaring og gir deg råd om stell av skogen.

Ungskogpleie, gode råd fra Glommen Mjøsen Skog
Våre dyktige mannskaper hjelper deg gjerne med ungskogpleie. Foto: SMFB Dinamo

Hvorfor gjøre ungskogpleie?

Målet med ungskogpleie er å fristille de beste trærne, og sørge for at de står jevnest mulig fordelt i skogen. Det gir en god volumproduksjon av tømmer med høy kvalitet. Skogen blir stabil og tåler klimabelastningene bedre. Ungskogpleie er et av tiltakene i skogen som har størst klimanytte.

Ungskogpleie er sterkere vektlagt gjennom ny Norsk PEFC Skogstandard, som trådte i kraft 1. mars 2023. Der er det et eget kravpunkt som slår fast at ungskogfelt skal følges opp for å sikre god vekst og rask etablering av ny skog etter hogst. Med dette har skogeier et klart ansvar for ungskogpleie.

5 gode grunner til å gjøre ungskogpleie

  1. Trærne vokser raskere og får bedre kvalitet når du fjerner de trærne du ikke ønsker i skogen.
  2. Større trær og bedre kvalitet betyr bedre betalt for tømmeret i framtiden.
  3. Du får lavere driftskostnader ved senere tynning og hogst fordi det er færre og større trær.
  4. Raskere vekst gjør at skogen binder mer karbon. Derfor er ungskogpleie et viktig klimatiltak. Dessuten gjør bedre kvalitet på trevirket at bygg og produkter av tre får lenger levetid.
  5. Skogen din blir mer robust fordi trærne får bedre plass og dermed en større rot. Da tåler de snø og vindbelastning bedre.

God mark krever minst to ryddinger

Ungskogpleie utføres vanligvis med motorryddesag når trærne er mellom én og fem meter høye. Trær som vokser for tett eller trær som er et annet slag enn det du vil satse på skal fjernes, slik at det står igjen 150-250 framtidsstammer per dekar.

Dersom trærne står  på god mark, må det gjøres ungskogpleie minst to ganger. Det kan eksempelvis foregå med løvrydding seks år etter planting, og så med en siste avstandsregulering noen år senere. To ryddinger blir ofte billigere enn én som utføres sent.
I områder med mye elgbeiting av furu, bør man vente med rydding til trærne er over elgbeitehøyde.

Hva koster ungskogpleie?

Når det gjelder ungskogpleie sier vi gjerne: Har du råd til å la være?

Det er gunstige ordninger som fremmer ungskogpleie. Det gis vanligvis tilskudd på 25-40 prosent, avhengig av kommune. Velger du å betale regninga med penger du har på skogfond, så får du i tillegg en svært gunstig skattefordel. Det betyr at store deler av kostnaden kan bli dekket.

Les mer og se film: Hvor lite koster egentlig ungskogpleie?

Tilskuddet er direkte knyttet til klimanytte: Ungskogpleie gir økt tilvekst og økt CO2-opptak. Det gir dessuten bedre kvalitet på virket, og dermed mer treprodukter med lang levetid, som kan erstatte mindre klimavennlige byggematerialer og produkter, fastslår Landbruksdirektoratet.

Ungskogpleie med ryddsag
Foto: SMFB Dinamo

Tips til deg som vil gjøre ungskogpleie selv

  • Ta utgangspunkt i skogbruksplanen din som sier når det er mest gunstig å utføre ungskogpleie.
  • Gjør ungskogpleie til riktig tid og begynn med de områdene der jobben er enkel.
  • La Glommen Mjøsen Skog ta seg av den jobben som står igjen.
  • Tenk på din egen sikkerhet.

Lær mer om ungskogpleie og finn kurs hos Skogkurs.